Броят на загиналите при срутването в Бангладеш надхвърли 900

Изгорялата в сряда вечер текстилна фабрика в Дака

Броят на загиналите при срутването на осеметажна бизнес сграда в Бангладеш преди половин месец надхвърли 900, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

До момента е потвърдена смъртта на най-малко 912 души. Предишните данни бяха за 803 загинали. През нощта са били открити още над 100 трупа.

 

В срутилата се сграда в град Савар, на около 30 километра северозападно от столицата Дака, са се помещавали пет шивашки цеха, магазини и банка. Вчера властите в Бангладеш затвориха от съображения за сигурност текстилни фабрики за първи път след злополуката.

 

Текстилният сектор е от ключово значение за националната икономика, като много западни марки са изнесли производството си в тази страна. Работници сигнализирали за пукнатини в сградата на 23 април, ден преди нейното срутване, но тяхното предупреждение не било взето под внимание.

 

Вчера множество текстилни фабрики в страната бяха затворени от съображения за сигурност, след срутването на осеметажната сграда.

Същевременно обаче най-малко осем души са загинали при пожар в друга текстилна фабрика в столицата на Бангладеш Дака, съобщи ДПА, позовавайки се на местни официални представители. Сред загиналите са собственикът на фабриката и полицейски служител. Шестима други са ранени.

Пожарът избухнал снощи на приземния етаж на фабриката, която се помещава в 11-етажна сграда.

Потушаването на пожара е отнело два часа на огнеборците. Предполага се, че той е бил причинен от късо съединение, посочиха представители на противопожарната служба. Огънят е избухнал в момент, когато фабриката е била затворена. Води се разследване за установяване на причините за инцидента.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят