Броят на загиналите при земетресението в Италия нарасна до 267

Броят на загиналите при земетресението в Италия нарасна до 267

Броят на загиналите при земетресението в Италия нарасна до 267, а близо 400 пострадали са приети в болница, съобщи италианската служба за гражданска защита, цитирана от световните агенции.

През последните две денонощия са били регистрирани 928 вторични труса с различна сила. Само в последните осем часа земята се е разтресла 57 пъти.

Според националния сеизмичен център през нощта са регистрирани повече от 40 труса, най-силният от които е бил с магнитуд 4.8, а по-голямата част от останалите над 3.

Новото земетресение е регистрирано около 6.30 часа местно време в петък и е довело до свличане на земята с около 10 см. Наложила се е и евакуация на журналистите, отразяващи трагедията.

Спасителните операции продължиха през нощта под светлината на прожектори. По последни данни на гражданска защита има и 365 ранени, настанени в болници. Властите обаче се затрудняват да установят броя на изчезналите, тъй като населението на туристическия регион набъбва през лятото тройно и четворно и не се знае колко души е имало там в момента на бедствието.

За две денонощия спасителните екипи са извадили живи изпод руините 238 души. Те продължават да издирват оцелели под отломките повече от 48 часа след земетресението с магнитуд 6, което причини значителни разрушения.

Край най-силно пострадалите зони спасителите разположиха палаткови градчета с отопление за останалите без подслон. Много от палатките обаче останаха празни, защото някои местни хора бяха приютени от близки и приятели, други прекараха нощта в колите си.

Правителството обяви извънредно положение в пострадалите райони, а премиерът Матео Ренци отпусна първоначална помощ на стойност 50 милиона евро. Земетресението засегна обширен район от Апенинския хребет и предизвика катастрофални разрушения.

В операцията по издирването и оказването на помощ на пострадалите от опустошителното природно бедствие участват над 1000 полицаи, 1060 пожарникари, 400 военни и над 3000 доброволци и членове на обществени организации.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?