Броят на загиналите в италианския хотел, затрупан от лавина, достигна 23

Броят на загиналите в италианския хотел, затрупан от лавина, достигна 23

Спасителните екипи извадиха тленните останки на още петима души, загинали, когато лавина затрупа хотел в Централна Италия миналата сряда, предаде Ройтерс, като се позова на противопожарната служба.

Три трупа са били открити през нощта. Тази сутрин били намерени още две тела.

С това общият брой на потвърдените жертви достигна 23. Шест човека остават в неизвестност.

Единайсет души оцеляха. Последният от тях бе открит в събота сутринта и надеждите за намиране на още живи хора избледняват, отбелязва Ройтерс.

Италианската прокуратура започна разследване на трагедията. Лавината затрупа планинския хотел след снежни бури и няколко силни земетресения.

Много гости на хотела искали да си тръгнат преди трагедията, но не успели, тъй като пътят бил блокиран от снега. Аудиозаписите от обаждане до спешните служби показаха, че първите сигнали за опасност от лавина са били подминати от кабинета на префекта на Пескара, откъдето уверили хотела, че всичко е наред.

Италианският премиер Паоло Джентилони призна за закъснения и "слабости" при реакцията на властите. В изказване днес пред парламента Джентилони заяви, че правителството не се страхува от истината и че образуваните наказателни производства ще покажат кой каква отговорност носи.

Но той посочи, че тези разследвания нямат за цел да "замитат нещата". Джентилони каза, че подкрепя търсенето на истината, но не и търсенето на изкупителни жертви, което по думите му става в момента.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа