Броят на заразените с коронавирус в Европа надхвърли 15 милиона

Броят на заразените с коронавирус в Европа надхвърли 15 милиона

Броят на заразените с коронавирус в Европа надхвърли в петък прага от 15 милиона души в момент, когато континентът отбелязва ръст на инфекциите с настъпването на зимата и регистрира по милион новозаразени на всеки четири дни, сочат изчисления на Ройтерс.

Европа досега е отчела най-малко 15 046 656 заразени и 344 401 починали от заразата, което представлява една четвърт от регистрираните заразени и смъртни случаи от Covid-19 по света.

Франция задмина Русия, като стана най-тежко засегнатата от пандемията европейска страна, нареждайки се непосредствено след САЩ, Индия и Бразилия по общ брой заразени с коронавируса. На Франция и Русия сега се падат близо 27 процента от всички случаи в Европа, сочат данни на Ройтерс.

На Източна Европа се пада близо една трета от всички случаи и 24 процента от регистрираните смъртни случаи от инфекцията на континента. Чехия, Полша, Русия и Украйна остават сред най-тежко засегнатите страни според броя на заразените на глава от населението.

Европа остава епицентър на епидемията през последната седмица въпреки известното забавяне на темпото на нарастване на новите случаи, показват данни на Франс прес. Пандемията продължава да се разраства по света с рекордните 593 000 нови случая, регистрирани всекидневно, което е с 3 процента повече от предишната седмица, сочат данни към 11.00 ч. по Гринуич днес на АФП.

С 264 100 нови случая за денонощие Европа е на водещо място по този показател, много преди САЩ и Канада (172 200 новозаразени за денонощие).

Пандемията е отнела живота на най-малко 1 360 000 души по света от края на декември миналата година, а общият брой на заразените с коронавирус достигна 56,8 милиона души в световен мащаб. САЩ остават страната с най-много жертви (252 555) пред Бразилия (168 061) и Индия (131 578), отбелязва АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус