Броят на заразените с коронавирус в Индия надхвърли този във Франция

Броят на заразените с коронавирус в Индия надхвърли този във Франция

Броят на заразените с новия коронавирус в Индия надхвърли 190 000, съобщи днес министерството на здравеопазването, цитирано от Ройтерс.

Страната вече е на седмо място в света по брой потвърдени случаи, изпреварвайки Франция. На този фон индийските власти отмениха по-голямата част от въведените преди два месеца заради пандемията ограничителни мерки, след като милиони хора останаха без работа.

Индия съобщи днес за рекорден брой нови заразени за едно денонощие - 8392. С общо 190 535 потвърдени случая, страната е на седмо място по този показател след Съединените щати, Бразилия, Русия, Великобритания, Испания и Италия.

Починалите в Индия от причиняваното от коронавируса заболяване са 5394 - сравнително малко спрямо други държави с подобен брой заразени. Според индийските власти една от причините за това са предприетите ограничителни мерки, благодарение на които болниците могат да се справят с притока на пациенти.

През последните дни в Индия, страна с население от около 1,3 милиарда души, се засилиха обаче критиките срещу правителството на премиера Нарендра Моди, упреквано, че внезапно наложените през март рестрикции не са успели да спрат разпространението на коронавируса и едновременно с това са лишили от препитание милиони хора, които зависят от дневните си надници, отбелязва Ройтерс.

Независими експерти предупредиха за масово предаване на вируса в отделните общности и прогнозираха, че този процес ще се ускори с пускането на обществения транспорт.

Днес хиляди хора препълниха 200 влака, които започнаха да се движат отново в Индия. Повечето от пътниците са работници мигранти в големите градове, които се връщат със своите семейства по родните си места в провинцията.

Споделяне

Още от Коронавирус