Броят на заразените в Германия остава висок, но има поводи за предпазлив оптимизъм

Лотар Вилер, директорът на института "Роберт Кох"

Равнището на разпространение на новия коронавирус в Германия все още е прекалено високо, но новите ограничения, въведени в началото на месеца, са ефикасни и дават повод за предпазлив оптимизъм за развитието на епидемиологичната ситуация, заяви институтът за заразни болести "Роберт Кох", цитиран от Франс прес.

"Числата все още са високи, прекалено високи", но мерките "са ефикасни и сме на прав път", каза Лотар Вилер, директорът на института.

Германия беше сравнително пощадена по време на първата вълна на коронавирус, но от няколко седмици е изправена пред значително нарастване на броя на заразените. Баровете, ресторантите, културните и развлекателните обекти ще останат затворени до края на месеца, в хотелите не се допускат туристи и гражданите бяха приканени да ограничат драстично контактите си, отбелязва АФП.

"Числата се стабилизираха на високо равнище" и е достигнато "плато" в броя на новите случаи на заразяване, заяви Вилер, като предупреди, че е прекалено рано да се каже дали има "промяна на тенденциите". Той обаче добави, че данните дават повод за оптимизъм.

"Аз съм оптимист и искам да вярвам, че когато се срещнем следващата седмица, числата ще са по-ниски. Не мога обаче да го обещая", подчерта той. В същото време директорът на института "Роберт Кох" определи ситуацията като сериозна и прикани германците да не се отпускат.

За изминалите 24 часа в Германия са потвърдени 22 609 нови случая на коронавирус. Общият брой на регистрираните от началото на епидемията заразени е 855 916. Починали са 13 370 човека, 251 от които през последното денонощие.

Споделяне

Още от Коронавирус