Броят на заразените в Русия нарасна с 30% за ден, затвориха мавзолея на Ленин

Броят на заразените в Русия нарасна с 30% за ден, затвориха мавзолея на Ленин

Русия регистрира днес 33 нови случая на коронавирус, с което заразените стават общо 147 - увеличение с близо 30 процента само за едно денонощие, съобщи Франс прес.

Руската служба за защита на потребителите "Роспотребнадзор", която се занимава с въпросите на общественото здравеопазване, уточни, че всички тези случаи са руски граждани, които вероятно са били заразени при пътуване в чужбина през последните две седмици.

Службата посочи, че 31 отновите случаи са в Москва, а по един заразен има в Томска и Новосибирска област.

Според центъра за управление на епидемията в Москва заразените са пристигнали с полети от Франция, Италия, Германия и Испания между 7 и 13 март.

Властите в руската столица наредиха на 5 май на всички пътници, идващи от страни в риск, да се подлагат на доброволна карантина за 14 дни.

Освен това Русия затвори до 1 май границите си за чужди граждани, с изключение на постоянно пребиваващите в страната.

Руските власти обявиха също затварянето на училищата от 23 март до 12 април и организиране на дистанционно обучение.

Русия ще въведе в петък временни ограничения за полети за Великобритания, САЩ и Обединените арабски емирства (ОАЕ) в опит да ограничи разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс.

Ограниченията ще важат само за някои пътнически полети и някои авиокомпании ще могат да обслужват полетите от Москва до и от Лондон, Ню Йорк и Аби Даби.

Стреснати от коронавируса, руснаците започнаха да се запасяват с високо ценения местен хранителен продукт - елдата, помогнала им да преминат през много кризи в историята.

Предвид това, че е евтина и обичана от руснаците, наличните количества от елда бяха разпродадени в много московски супермаркети още снощи, като на някои места бяха останали само от най-скъпите марки.

Руските власти затвориха мавзолея на Ленин на Червения площад, съобщи днес службата за охрана на Кремъл. Това е поредната туристическа забележителност затворена заради опасенията от разпространението на коронавируса.

Службата съобщи, че мавзолеят ще претърпи ремонт по време на затварянето си, но не даде подробности кога отново ще бъде отворен.

Властите съобщиха, че може да улеснят продажбата на алкохолни напитки по интернет заради многото хора в самоизолация, наредена за овладяване разпространението на коронавируса. Такова решение беше предложено преди доста време от финансовото министерство, а сега вероятно ще се вземе решение, което ще влезе в действие, каза пред телевизия "Россия 1" заместник-министърът на промишлеността и търговията Виктор Евтухов.

Руският президент Владимир Путин повтори днес, че ситуацията с разпространението на коронавируса в Русия се намира под контрол, предаде ТАСС.

Той говори по време на посещението си в Крим, където се срещна с представители на местната общественост. Той увери, че властите не крият действителната информация за разпространението на вируса в Русия, че информацията, която министерството на здравеопазването дава, е "обективна и оперативна - такава, с каквато самите институции разполагат". Не трябва да се вярва на "всякакви фалшиви новини" по този въпрос. "Някой прави това безсъзнателно, а друг - съзнателно, с цел да всее недоверие към онова, което властта прави на регионално, на федерално ниво, на общинско, за да предизвика паника", посочи президентът на Русия

Говорейки за предстоящия общоруски референдум за поправките в конституцията на 22 април, Путин каза, че той ще се проведе "с всички предпазни мерки", но допусна, че "ако ситуацията от епидемиологична гледна точка бъде неблагоприятна, гласуването може да бъде отложено за по-късна дата".

Според него руското общество, в името на увереното, благополучно бъдеще, трябва да преодолее разколите от миналото и да върви напред. Путин спомена за Октомврийската революция от 1917 г., която, по думите му, бе пролог към "огромна държавна трагедия . . ., в резултат на която загинаха милиони хора", и последствията от която трябва да бъдат преодолени.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?