Броят на жертвите на екстремистките нападения в Мианма достигна най-малко 25

Броят на жертвите на екстремистките нападения в Мианма достигна най-малко 25
Канцеларията на мианмарската лидерка Аун Сан Су Чжи съобщи, че броят на жертвите на екстремистките нападения на полицейски и гранични постове в размирния западен щат Рахин е достигнал 25, съобщи Асошиейтед прес.
 
Канцеларията на Аун Сан Су Чжи съобщи във Фейсбук, че са загинали 8 полицаи и един служител на имиграционните власти. Полицията е открила и телата на 16 екстремисти. При нападенията са били отнети оръжия от полицаи.
 
Главнокомандващият въоръжените сили на Мианма Мин Аун Хлайн съобщи във Фейсбук за 32 жертви, сред които 10 полицаи, 1 военен и 21 рохинги, съобщава Франс прес. "Военни и полицаи се бият заедно срещу бенгалските терористи", заяви той. 
 
По-рано канцеларията на Су Чжи заяви, че моментът за нападенията е подбран така, че да съвпадне с публикуването на доклад на Консултативната комисия за Рахин. Вчера докладът препоръча подобряване на икономическото развитие и социалната справедливост в щата, с цел да се прекрати насилието между общностите на будистите и мюсюлманското малцинство рохинги, припомня АП.
 
След насилието в Рахин Бангладеш обяви тревога за граничната си охрана поради опасенията от нов прилив на бежанци рохинги, предаде ДПА. Войници са върнали лодка със 146 мюсюлмани рохинги, опитали се да преминат от Мианма в Бангладеш по граничната река Наф, съобщи подполковник Арифул Ислам от бреговата охрана на Бангладеш.
 
Според официални статистики над 75 000 рохинги са преминали в Бангладеш от октомври миналата година. Тогава мианмарските сили за сигурност започнаха мерки за укрепване на сигурността, след екстремистко нападение срещу контролен пост в Рахин.
Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?