Броят на жертвите на Харви расте – вече е 33

Нанесените щети са за между 51 и 75 млрд. долара, изчисли "Мудис"

Броят на жертвите на Харви расте – вече е 33
Американските власти официално потвърдиха, че броят на загиналите при тропическата буря Харви, връхлетяла щата Тексас, е достигнал 33. Природната стихия вече достигна щата Луизиана и продължава да се движи към вътрешността на континента.
 
Смъртта на десетима души в няколко окръга на Югоизточен Тексас е била потвърдена, а за други 23 случая се смята, че са свързани с урагана. Властите се притесняват, че броят на загиналите може да се увеличи, след като водата в Хюстън и околностите започна да се оттегля.
 
Управата на окръг Харис, в който се намира тежко пострадалият от наводненията град Хюстън, уточни, че трябва да бъде направена аутопсия на още осем души, за да се види дали тяхната смърт е свързана с бурята.
 
Според властите придошлите води са преобърнали два резервоара за съхраняване на нефт в южната част на щата Тексас, при което са се разлели над 110 000 литра суров петрол.
 
Бреговата охрана на САЩ заяви, че пристанищата на Хюстън, Галвестън, Тексас и Фрийпорт са отново отворени с ограничения за движението на плавателни съдове, след като бяха затворени заради Харви, посочва Ройтерс.
 
Щетите може да достигнат 75 млрд. долара
 
По оценка на "Мудис аналитикс" икономическите вреди от Харви в югоизточната част на Тексас са на стойност между 51 и 75 милиарда долара, което прави бурята една от най-опустошителните в историята на САЩ.
 
Според анализ на Ройтерс при наводненията е пострадало имущество за най-малко 23 милиарда долара само в части на окръзите Харис и Галвестън.
 
Според Центъра за управление на природните бедствия и технологии за намаляване на риска природното бедствие ще е деветото най-скъпо за света от 1900 г. насам.
 
Губернаторът на Тексас Грег Абът каза, че щатът може да има нужда от над 125 милиарда долара от правителството, за да се възстанови от бурята, посочва Ройтерс.
 
Той заяви, че мащабите на Харви надхвърлят тези на урагана Катрина, който опустоши Ню Орлиънс през 2005 г. Американското правителство предостави помощ от 125 милиарда долара за възстановяване на щетите от Катрина, а според Абът средствата за възстановяването от Харви би трябвало да бъдат повече, като се имат предвид неговите мащаби.
 
Измамници и доброволци
 
Междувременно измамници, преоблечени като служители на министерството на вътрешната сигурност, действат в град Хюстън и предградията му. Те призовават жителите да напуснат домовете си и после ги ограбват. 
 
Властите предупреждават хората да са бдителни и посочват, че служителите трябва да имат служебни документи и нашивка "специален агент" на униформата. 
 
Вече са арестувани 14 души по обвинения в грабежи по време на бедствието. 
 
В Хюстън и съседните окръзи е въведен полицейски час. Началникът на полицията в града Арт Асеведо съобщи за залавянето на банда, извършвала грабежи.
 
В същото време спасители доброволци се стекоха да помагат на жители на Хюстън и околността.
 
Помощта им е добре дошла - особено за полицията в градчетата околовръст, несмогваща да се справи с пораженията от урагана Харви, отбелязва Франс прес. 
 
"Ножове, въжета, сбруи, вода, спасителни жилетки за деца - ако имаме късмет, разполагаме с всичко, което може да потрябва", изброява Тайръл Кокс. Трийсет и еднагодишният работник на офшорна платформа и баща му без колебание потеглили заедно с лодката си от Уейко в Северен Тексас.
 
"Служил съм в бреговата охрана, имам корабче, а те търсят хора да помагат и ето че дойдохме", обяснява простичко той с ръце на волана, докато конвоят от десетина коли и 
лодки чака известие от полицията в окръг Харис, за да отпътува, накъдето е необходимо.
 
Из улиците на Сайпръс няма нито пожарникарски коли, нито линейки. Единствено местната полиция и събрана набързо армия от доброволци с лодки обикалят из разположеното на северозапад градче с близо 46 000 жители. Вода е заляла повечето изходи от града, водещи на север, юг и запад.
 
Тръмп и знаменитости обещаха подкрепа на пострадалите 
 
Американският президент Доналд Тръмп обеща, че властите ще продължат да предоставят подкрепа на пострадалите от тропическата буря Харви.
 
"Ние сме тук с вас днес, ние сме с вас утре и ние сме тук с вас на всяка стъпка от пътя", каза Тръмп на пострадалите от бурята при посещение в щата Мисури.
 
Той заяви, че реакцията на правителството за справяне с бедствието ще бъде "голяма и безпрецедентна", и похвали първите отзовали се на помощ, след като преди това се срещна с представители на властите в щата Тексас.
 
Фондацията на актьора Леонардо ди Каприо дари 1 милион долара на фонд за възстановяване на щетите от Харви.
 
През последните дни много знаменитости предоставиха пари в помощ на пострадалите от урагана, включително актрисата Сандра Бълок, която дари 1 милион долара на Американския Червен кръст.
 
 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят