Броят на жертвите на земетресението в Италия достигна 247

Спасителната акция продължи цяла нощ, въпреки вторичните трусове

Броят на жертвите на силното земетресение в Централна Италия продължава да расте, като вече е достигнал 247 души, съобщи италианската Гражданска защита, цитирана от Ройтерс.

Поне 190 от загиналите са от областта Лацио, а 57 - от областта Марке. Това превръща земетресението в едно от най-смъртоносните в Италия за последните години.

Спасителната акция в района на земетресението продължи през цялата нощ срещу четвъртък, въпреки вторичните трусове. 10-годишно момиченце бе извадено живо изпод отломките в Пескара дел Тронто.

Сред най-силно засегнатите селища е град Аматриче, където според кмета Серджо Пироци до момента са загинали над 200 души.

Около 460 подземни труса са регистрирани в Италия за повече от денонощие след началото на земетресението. Това сочат данни на националната служба за гражданска защита.

Според експертите след първия трус с магнитуд 6,0 в сряда, в 03.36 ч. местно време (04.36 българско), до 07.00 ч. днес (08.00 българско време) в страната са регистрирани общо 460 подземни труса, но само два от тях с магнитуд над 5.

Повече от 5400 души участват в ликвидирането на последиците от стихийното бедствие. Както съобщи Тити Постильоне от службата за гражданска защита, сред тях има над хиляда полицаи, 1060 пожарникари, 400 военни, а също и над 3000 доброволци и обществени дейци, живеещи в пострадалите области.

Земетресението удари тази част на Италия в разгара на туристическия сезон. В един от най-засегнатите от труса градове - Аматриче - и околните 70 населени места тази седмица пристигнаха 40 000 туристи, припомня ДПА.

Те трябваше да присъстват на популярния фестивал на пастата в град Аматриче, който трябваше да се проведе този уикенд. Аматриче е известен като "родното място" едно от най-прочутите италиански блюда - паста със сос аматричана, приготвен от домати, овче сирене пекорино и парченца гуанчале (месо от свински бузи, натрито със сол, смлян черен пипер или червен пипер, други подправки, и сушено в продължение на няколко седмици).

Кабинетът ще обяви бедствено положение

Министър-председателят Матео Ренци свика кабинета на заседание вечерта в четвъртък, на което се очаква да бъде обявено бедствено положение в пострадалите от земетресението зони, които ще бъдат освободени от данъци. Освен това ще бъде отпуснат и първият транш от 234 милиона евро за ускоряване на спасителните и започване на възстановителни работи.

Късно снощи премиерът проведе съвещание в префектурата в град Риети в областта Лацио, на което обобщи резултатите от огледа на разрушени общини в централна Италия и очерта дългосрочни мерки за ликвидиране на последиците от земетресението, предава БТА от Рим.

Ренци се разграничи от бившия премиер Силвио Берлускони, който след сеизмичната катастрофа през 2009 година в Л'Акуила, постанови да се пристъпи към строителството на нови сгради.

"Няма да стане както в Л'Акуила, където за съжаление бяха загубени години за възстановяване. Гарантирам истинска реконструкция със сигурни срокове, която да позволи на жителите да се завърнат да живеят в тези толкова красиви средновековни селища. Жалко, че в Абруцо (област с административен център Л'Акуила) бяха пропилени години. Едва от няколко месеца, след отпускането на един милиард евро, започна действително възстановяване. Извънредната ситуация ще изисква дълъг период на управление и трябва да сме на висота да отвърнем на това предизвикателство в продължение на седмици и месеци“, заяви Ренци.

Той отбеляза, че за съжаление броят на жертвите неминуемо ще се увеличи. Никой не знае колко души са се намирали в засегнатите зони през тези ваканционни дни, през които броят на жителите се увеличава десеторно.

Трагедията стана повод за нов прочит на експертни доклади относно сеизмичното състояние на сградния фонд в страната, предава БТА. Над 70 процента не е в състояние да устои на на земетресения, включително училища, болници и много други стратегически постройки, сочи доклад на Националната агенция за нови технологии, енергетика и устойчиво икономическо развитие (ЕНЕА). Това означава, че около 40 милиона италианци не могат да се чувстват сеизмично сигурни в собствените си домове. По-голямата част от постройките - твърди ЕНЕА - са на повече от 50 години и са строени набързо, без подобаващ контрол, улеснявайки използването на отпадъчни системи и материали.

Парламентарна комисия за разследване ефективността и ефикасността на националната здравна система заключава през 2013 година, че 500 болници са изложени на сериозен сеизмичен риск. При сравнение с магнитуда на сегашните трусове в централна Италия се стига до извода, че 75 процента от тези болници са щели да рухнат.

Според експертите от ЕНЕА строителство, съобразено със сеизмичните критерии, се възприема в Италия единствено като допълнително оскъпяване на строежа. Проучване от 2014 година обаче заключава, че сеизмичното строителство е само с 10 процента по-скъпо и удължава с 30 процента сроковете за изграждане на обекта, но гарантира сигурността на хората.

Тези констатации звучат смайващо, защото Италия е на пето място след Япония, Китай, Русия и САЩ в приложната изолация и предпазване на постройките от енергийни загуби. Тя е на първо място в света по сеизмично опазване на културни паметници. Световен лидер в сеизмичното строителство е Япония и ако нейните критерии са били възприети в Италия, сегашното земетресение е щяло да предизвика незначителни щети, смятат специалисти.

Споделяне

Още от Свят