Броят на жертвите от наводненията в Пакистан достигна 1100 души

Броят на жертвите от мащабните наводнения в Пакистан достигна 1100 души, съобщи в неделя представител на службите за борба с природните бедствия,  предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Близо 700 души са се удавили в долината Пешавар, която обхваща областите Новшера и Шарзада, а 115 други все още са в неизвестност.

Тежко засегнати са и областите Сват и Шангла, където са загинали 400 души. Само в Сват бедствието е разрушило над 14 600 къщи и 22 училища.

Представителят предупреди, че броят на загиналите би могъл да се увеличи, тъй като в спасителните екипи все още нямат достъп до провинция Хайбер-Пахтунхва, бившата Северозападна гранична провинция край племенните зони по границата с
Афганистан.

Властите се борят да спасят над 27 000 души, които продължават да бъдат блокирани от наводнението, заляло северозападната част на страната през последните дни след поройни мусонни дъждове. За целта са наети 43 военни хеликоптера и над 100 плавателни съда.

Вече има опасност и от разпространение на болести, предавани по воден път, като диария, астма, кожни алергии и вероятно холера, съобщи ръководителят на спасителните операции в Хайбер-Пахтунхва Шахаряр Бангаш.

До момента от наводненията в Пакистан са били спасени общо 20 000 души.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?