Броят на жертвите от земетресението в Италия достигна 207

Броят на жертвите от земетресението в Италия достигна 207

Броят на жертвите от земетресението в Италия достигна 207, съобщиха световните агенции във вторник. Ранените са повече от 1000, като повече от 100 са в критично състояние. 190 души от загиналите вече са идентифицирани.

Спасителните действия, в които са се включили и много доброволци, са продължили през цялата нощ и от развалините са извадени повече от 150 оцелели.

Земетресението, регистрирано в 3.32 ч. в понеделник северно от град Акуила, административен център на планинската област Абруцо, бе с магнитуд между 5.8 и 6.3 по Рихтер.

Според най-новите данни на спасителните служби към момента 15 души са в неизвестност и е възможно броят на жертвите да се увеличи. Най-малко 17 000 души ще останат без дом. Хиляди палатки са издигнати в местните паркове.

Три четвърти от сградите в Акуила, сред които и много исторически забележителности, са разрушени. Все още продължават спасителните действия в рухналата сграда на местния университет, където се предполага, че са затиснати много млади хора. ББС съобщи, че 98-годишна жена е спасена, след като е прекарала 30 часа блокирана в развалините.

Болниците в района помолиха за помощ от медицински специалисти.

Италианският премиер Силвио Берлускони заяви, че страната му ще се нуждае от значителни финансови средства, за да се възстанови от катастрофата и ще се опита да получи стотици милиони евро от фондовете на ЕС. Той съобщи, че кабинетът му ще осигури 30 млн. евро за незабавни действия и обеща до две години близо до Акуила да бъде издигнат нов град. Берлускони заяви на специална пресконференция в Акуила, че до 48 часа ще бъдат проверени всички руини за оцелели хора.

През нощта полицията е задържала няколко души, които са се възползвали от трагедията и са се опитали да крадат.

Ройтерс отбелязва, че италианският сеизмолог Джакомо Джулиани е прогнозирал земетресението още преди седмици на базата на регистрирана концентрация на радон в района. Местните власти обаче приели предупрежденията му като опит за създаване на паника и го принудили да махне текста за възможно земетресение от страницата си в Интернет.

Във вторник италианските вестници пишат, че когато в края на март Джанпаоло Джулиани предупредил властите на областта Абруцо, че там може да има опустошително земетресение в близките дни, те го нарекли глупак, а Гуидо Бертолазо, началник на Италианската гражданска защита, определил твърденията му като абсурдни.

Това е най-катастрофалното земетресение в Италия от ноември 1980 година. Тогава трус от 6.5 по скалата на Рихтер взе 2 735 жертви.

Последното земетресение в Централна Италия бе на 31 октомври 2002 г. в областта Молизе, при което загинаха 28 души, включително 27 деца, чието училище се срути.

Споделяне

Още от Свят