Броят на жертвите при протестите в Судан тази седмица е надхвърлил 100

Броят на жертвите при протестите в Судан тази седмица е надхвърлил 100

Броят на загиналите при протестите в Судан тази седмица надхвърли 100, предаде Франс прес, като се позова на най-новите данни на проопозиционни лекари.

Според властите, цитирани от Ройтерс, обаче броят на жертвите е над два пъти по-нисък.

Повечето от тези хора загинаха в понеделник, когато силите за сигурност разпръснаха демонстрантите пред генералния щаб на въоръжените сили.

Общият брой на загиналите по данни на проопозиционна лекарска организация вече е 108. В сметката влизат 40 тела, открити във водите на река Нил.

При репресиите са били ранени над 500 души.

Официалната информационна агенция СУНА обаче разпространи данни на министерството на здравеопазването за общо 46 загинали.

Вчера лидерите на протестното движение отхвърлиха призива на Преходния военен съвет за преговори.

Съединените щати осъдиха атаките срещу демонстранти в Судан и призоваха армията да се откаже от насилието, предаде Франс прес, като се позова на комюнике на Държавния департамент.

САЩ потвърдиха, че искат в Судан преход, който да бъде проведен от цивилно правителство, което да организира избори на "подходяща дата".

На фона на насилието в Судан Великобритания евакуира служителите на своето посолство, които не изпълняват функции от първостепенна важност. Тя освен това препоръча на британците да не отиват в страната.

ООН също изтегли от Судан своите служители, които изпълняват второстепенни задачи.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят