Броят на жертвите в Индонезия достигна 429 души

Броят на жертвите в Индонезия достигна 429 души

Броят на загиналите от вълна цунами, ударили крайбрежните райони на индонезийските острови Ява и Суматра достигна 429 души, близо 1500 са ранени, а 154 са изчезнали, съобщи във вторник представител на властите, цитиран от ДПА.

Вълната, която заля обширни райони от индонезийския бряг около Зондския пролив, разделящ Ява и Суматра, е била непряко предизвикана от изригвания на вулкана Анак Кракатау, на около 50 км от брега, е заключението на експерти.

Разрушенията, причинени от цунами, обхващат пет района на двата острова, като Пандегланг, на западния бряг на Ява, е най-силно пострадал.

Индонезийската агенция по метеорология, климатология и геофизика предупреди днес за опасност от поява на високи вълни в много райони, включително в Яванско море и море Сулавеси, в периода до 27 декември, предаде ТАСС.

В съобщението се посочва, че вълните може да достигнат 4 метра височина, затова морските съдове трябва да са особено внимателни.

По-рано ръководителката на агенцията Двикорита Карнавати предупреди за изключително неблагоприятни метеорологични условия в близките дни в крайбрежните райони около Зондския пролив. Прогнозите са за бурен вятър и поройни дъждове.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят