Броят на жертвите в САЩ намалява за втори пореден ден

Тръмп се разгневи на критиките, че е пренебрегнал заплахата от Covid-19

Броят на жертвите в САЩ намалява за втори пореден ден

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отхвърли критиките за закъснялата му реакция срещу коронавируса на фона на пандемията в страната, която взе повече от 22 хиляди жертви.

"Ако Фалшивите Новини които Опозиционната Партия лансира с всички сили казват, че Президентът Тръмп е "пренебрегнал ранните предупреждения за заплахата", тогава защо Медиите и Демократите ме критикуваха остро, когато въведох Забрана за Пътувания от Китай? "Прекалено рано и ненужно", казаха те. Корумпирани Медии!", написа Тръмп в Туитър.

Американските медии коментират, че в САЩ има все по-силни опасения от начина, по който Белият дом се отнесе към първите признаци за приближаваща пандемия.

Правителството понякога омаловажаваше риска за САЩ и не успя да гарантира наличието на достатъчни медицински запаси. Доналд Тръмп дори определи заплахата от епидемията като фалшива новина.

В обширна статия в. "Ню Йорк Таймс" описа Тръмп като лидер, който не е действал достатъчно бързо отчасти заради осланяне на своите инстинкти и недоверие в държавни служители, за които той се съмнява, че са конспиратори.

Д-р Aнтъни Фаучи, който е съветвал шестима президенти, коментира, че по-ранни действия за намаляване разпространение на вируса е "можело да спасят човешки животи".

В интервю за CNN той сподели, че в началото е имало доста съпротива по въпроса за ограничителни указания и вземането на решение е било сложно.  

Броят на жертвите намалява

Коронавирусът взе нови 1514 жертви в САЩ за последните 24 часа, като броят на жертвите намалява за втори пореден ден, показват публикуваните снощи данни. САЩ отбелязаха 1920 жертви в събота и 2108 в неделя.

Общо смъртните случаи в Америка надхвърлят 22 000, при над 555 000 потвърдени случая на заразяване, което прави страната най-тежко засегнатата от коронавируса в целия свят.

Ситуацията е особено тежка в щата Ню Йорк и в едноименния град, които станаха епицентър на болестта.

Губернаторът на щата Ню Йорк Ендрю Куомо заяви, че новите данни не показват значителен спад, а само стабилизиране на ситуацията.

САЩ могат да отменят някои от ограниченията

В началото на месец май Съединените щати могат да отменят някои от указанията за социална дистанция за справяне с Covid-19.

Един от водещите здравни експерти на администрацията на президента Доналд Тръмп - доктор Антъни Фаучи заяви, че е възможно в някои части от страната следващия месец да се стигне до облекчаване на рестрикциите. Все още не е ясно кога Белият Дом ще вземе решение.
 
Тръмп е под натиск както от здравни експерти, които настояват за съобразяване с научните среди, така и от бизнеси, които срещнаха невиждани икономически предизвикателства. Консерватори симпатизанти на президента са за по-бързо връщане към нормалния ритъм на работа. 
 
За разлика от други демокрации по западен модел, в Съединените Щати не президентът, а местната власт определя кога и какви рестрикции да се налагат в подобни на сегашната извънредна ситуация.
Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?