Брожения в етнографския институт на БАН заради натрапен директор

Брожения в етнографския институт на БАН заради натрапен директор

Недоволство сред учените от Етнографския институт с музей при БАН назрява през последните седмици заради опит на централното ръководство на академията да натрапи директор, който не се одобрява от работещите в института.

В четвъртък група научни сътрудници от Етнографския институт излязоха с отворено писмо до председателя на БАН акад. Никола Съботинов, който ще има решаващата дума за назначението.

Един от авторите на писмото разказа пред Mediapool, че сагата е започнала през февруари, когато бившият директор на института Рачко Попов "под натиск" е бил принуден да си подаде оставката заради твърде "либералната" му политика. "Той реши да се оттегли от поста, за да не навреди на хората, работещи в института", разказа научният сътрудник от института, пожелал анонимност.

Тогава Съботинов назначил за изпълняващ длъжността директор Анна Лулева, което било изненада за научния състав на института, а освен това било и в противоречие с Устава на БАН. Той предвижда при прекратяване мандата на директор той да изпълнява функциите си до избора на негов заместник.

В отвореното писмо се посочва, че не е спазен и изискваният от устава двуседмичен срок за обявяване на конкурс за нов директор. Това станало едва след настояване на Общото събрание на Етнографския институт.

Междувременно станало ясно, че Лулева се ползва с пълната подкрепа на централното управление на БАН и гласът на учените от института спрял да се чува. Така например с решение на Общото събрание на института етнологът Светла Ракшиева е била отстранена от три заемани длъжности, поради груби нарушения, но след това е била произведена в изпълняващ длъжността зам.-директор от Лулева.

"И.д. директорът прави опит за промяна на формата и състава на неудобния за него Научен съвет в института; не търси диалог с ръководителите на секции; прибягва до пряката намеса на централното управление във вътрешните проблеми на института. Всичко това отрови атмосферата в Етнографския институт и ни лиши от възможността да работим като общност за бъдещето на етнологията и на институцията", се посочва в отвореното писмо.

Председателят на БАН акад. Никола Съботинов коментира пред Mediapool обаче, че недоволството на учените е заради затягането на дисциплината от страна на Лулева. "Този институт боледува тежко. Работещите в него не идват редовно на работа, имаше изгубени предмети от музея. С идването на Лулева това се промени", каза Съботинов.

На заседание на Общото събрание на института на 17 юни Лулева получава 10 гласа, а конкурентката ѝ в надпреварата за директорския стол Анелия Касабова - 22. От института смятат, че при такова категорично мнозинство е естествено да се очаква назначение на получилият по-голямо одобрение. Това обаче не се случва.

На втория етап от конкурса, който включва събеседване с Експертна комисия, Лулева получава 6 гласа, а конкурентката ѝ само един.

Учените от института смятат, че това е подмяна на вота. "Отказва се достъп до протокола от заседанието на комисията както на алтернативния кандидат, така и на единствения член на комисията, изказал се и гласувал в негова подкрепа. Обясниха ни, че протокол не е воден", посочва се още в писмото.

Очаква се назначението на Лулева да стане факт в сряда след като Управителният съвет на БАН гласува кандидатурата ѝ и след това тя бъде парафирана от Съботинов.

"Няма нищо предрешено. Ние ще изслушаме и комисията, и представителите на Общото събрание на института, но ще вземем най-доброто решение за звеното, а не това, което е угодно на работещите в него", каза Съботинов.

От института коментираха пред Mediapool, че подобни натрапени назначения са били в стила на предишния председател на БАН Иван Юхновски, но се оказва, че сегашното ръководство също си служи с такива прийоми.

"По принцип централното ръководство се съобразява с решенията на отделните звена, но в нашия случай не е така", допълниха от института.

Отвореното писмо е подписано от старши научните сътрудници Минчо Георгиев, Петко Христов, Надежда Тенева, Светла Богданова, Маргарита Карамихова, Елена Марушиакова, Веселин Попов, Еля Цанева, Ваня Николова, Мирелла Дечева и проф. Иваничка Георгиева - член на Научния съвет на Етнографския институт с музей при БАН.

Съботинов каза още пред Mediapool, че смяната на ръководството на Института по етнология е временна мярка, тъй като предстои сериозна реформа в БАН и ще има сливане на звена. По думите му най-вероятно Институтът по етнология ще бъде слят с института по фолклор, тъй като е редно двете звена да работят заедно.

Споделяне

Още от България