Брус Джаксън: Не е моментът да се решава окончателния статут на Косово

Решаването на окончателния статут на Косово в този момент би дестабилизирало региона, заяви председателят на Американския комитет за разширяването на НАТО Брус Джаксън, предаде МИА.

В интервю за радио Гласът на Америка той посочи, че това би създало огромен натиск върху Македония, Албания и Сърбия и Черна гора.

Джаксън изтъкна, че Косово при сегашните условия не може да окаже защита на гражданите си, нито частично да осигури условия за независима държава.

За мен Косово представлява протекторат, много подобен на Кипър. Когато съседните страни създадат стабилни връзки с ЕС няма да бъде трудно да се стигне до окончателния статут на Косово, каза Джаксън.

Във връзка с искането на САЩ американските граждани да имат имунитет пред Международния наказателен съд, той каза, че страните трябва да разберат, че не избират между Европа и Америка и трябва да вземат решение, основано на съвестта си.

Американските войници трябва да бъдат защитени от политически мотивирани преследвания, за да могат да се ангажират при подобни ситуации като тези, които бяха в Босна и Косово, допълни Джаксън.

Споделяне

Още от Балкани

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?