Брус Джаксън отново разкритикува прокуратурата за корупция

Корупцията, която съществува в съдебната система и най-вече в прокуратурата, е пречка за инвестициите в България, защото представлява допълнителна, незаконна такса за бизнеса. Това заяви в петък президента на Проект за демокрации в преход Брус Джаксън.

Джаксън допълни, че причина за това голяма част от големите приватизационни сделки в България да стигат до съд са накърнените интереси на изгубилите търговете конкуренти, които използват връзките си в съдебната система.

"Съдебната система и най-вече прокуратурата се оказват изпълнени с близки приятели, които са съучастници в получаването на подкупи", заяви Джаксън пред Дарик радио.

Известният лобист за членството на България и останалите бивши соцстрани в НАТО, който оглавяваше и американския Комитет за разширяване на Алианса, отдавна критикува неефективната съдебна система в България и особено дейността на прокуратурата.

В края на миналата година той посочи, че българското правителство отказва да се изправи с лице към проблема за неефективността и корупцията на правораздавателната система и най-вече на прокуратурата и дори отрича съществуването му.

"Например, Румъния е като алкохолик - тя признава, че има проблем (с корупцията) и продължава да го прави, докато българските власти отричат постоянно, че имат проблем. Те смятат, че няма значение, че главният прокурор и неговите хора са проблем, че те могат да бъдат в Европа и да бъдат корумпирани", каза в средата на ноември м.г. Джаксън. Повод за изявлението му тогава бе обвинението срещу бившия шеф на НСС ген. Атанасов за изготвения по негово време от службата доклад за корупцията във висшите етажи на властта.

Като начин за намаляване на корупцията Джаксън днес препоръча подмяната на хората в съдебната власт. "Смятам, че трябва да бъде образовано и подготвено едно изцяло ново поколение от съдии и адвокати и по този начин в съдебната система да попаднат по-млади и непокварени от участието си в старата система хора."

Според него и в момента в България има подготвени хора, които могат да бъдат назначени.

Като пример Джаксън посочи грузинския президент Саакашвили, който атакува корупцията, сменяйки кардинално министри и държавни служители. "Всички ние се надяваме, че с приближаването си към ЕС България ще предприеме същите основни персонални промени, направени вече от останалите държави", добави американският лобист.

Споделяне

Още от България