Брус Джаксън призова западните правителства да спрат назначението на Бриго

Всички в САЩ - в правителството и в Капитолия - са много разочаровани от назначението на ген. Бриго Аспарухов, заяви Брус Джаксън, председател на американсия комитет за разширяването на НАТО, в интервю за предаването "В десетката" на Би Ти Ви.

"Очаквам, че западните правителства ще излязат с официална позиция и в нея ще се изразява гняв и разочарование. Накрая надяваме се, че министър-председателят ще оттегли това решение", заяви Джаксън.

Симеон си назначи човек за мръсни поръчки, смята Атанас Атанасов

Политическата причина за назначението на Бриго Аспарухов в този момент е, че премиерът започва да усеща слабост в своята власт, заяви бившият шеф на НСС ген. Атанас Атанасов по Би Ти Ви. "По семейната традиция на баща му и на дядо му, той реагира по един известен модел, а именно да се назначи един човек за мръсни поръчки в този момент и много хора се лъжат, ако си мислят, че този човек ще се занимава с процеси, които протичат в опозицията, в СДС. Симеон го назначава, за да може да укрепи властта си сред управляващото мнозинство, защото там текат процеси на разпадане", заяви ген. Атанасов.

За втори път в рамките на една седмица, Джаксън се обяви против влизането на разузнавача от комунистическата Държавна сигурност в политическия кабинет на премиера Сакскобургготски и определи назначението му като "притеснително".

Ние сме крайно недоволни, че хора от миналото на България, които са играли отрицателна роля, сега са на подобна длъжност, заяви Джаксън.

"Преди няколко месеца, когато се обсъждаше този въпрос, приятели и съюзници на България предупреждаваха, че този човек е свързан с бившите служби за сигурност, че е против присъединяването на България към НАТО и че възгледите му за демокрацията и политическата откритост са малко мрачни. Поради тази причина посъветвахме България да не го прави директор на разузнавателните служби. Мислехме, че този въпрос е приключен и няма възможност този човек да бъде назначен отново на ръководна длъжност. Затова е крайно разочароващо и доста шокиращо да разберем, че той е назначен на доста висок пост, свързан с разузнаването", припомни днес Брус Джаксън.

Възможността да се осуети назначението на Аспарухов не бе изключена вчера и от зам.председателя на ПГ на НДСВ Константин Пенчев. "Всичко е възможно при такъв шум", заяви той пред Дарик радио. Пенчев не разбирал защо тази "чиновническа длъжност" се раздухва в медиите.

Софиянски: Освободихме ген. Аспарухов за 3 минути

През 1997 г. Бриго Аспарухов е освободен от поста шеф на НРС със същите мотиви, заради които в момента има притеснения около назначаването му за съветник на Сакскобургготски. Това заяви пред БНР столичният кмет Стефан Софиянски, който като служебен премиер преди 6 години е освободил Аспарухов от директорския пост в разузнаването. Това станало на закрито заседание на правителството.

"Решението на кабинета бе взето за три минути с пълно единодушие", заяви Софиянски.

Провалил се разузнавач или национален капитал

Като професионалист и експерт Бриго Аспарухов бил национален капитал, който не трябва да се разпилява, стана ясно днес от изявление на бившия шеф на НСС Юлий Георгиев по Би Ти Ви. Според него Аспарухов "не трябва да се лишаваме от хора в такъв мащаб". В съботното предаване "Сеизмограф" бившият колега на о.з. генерала Красимир Райдовски обаче заяви, че Аспарухов се водел единствено от личния интерес и изобщо не бил добър разузнавач - разкрил единствено човек, който пишал заплашителни писма до американския посланик в София.

Мотивите срещу Аспарухов били, че той е свързан с период, "в който разузнаването е използвано като репресивен апарат". "Този пост не можеше да се политизира, а всички знаят неговата ясна политическа принадлежност", каза още Софиянски по адрес на бившия вече депутат от БСП, който пък като шеф на разузнаването съдейства за свалянето на първото демократично избрано българско правителство на Филип Димитров.

Премиерът Сакскобургготски носи отговорност за действията си, смята столичният кмет.

Според САЩ назначението на Аспарухов е "ужасяваща грешка", съобщи днес журналистът Иво Инджев, позовавайки се на отговорен дипломатически източник. В петък американският посланик Джеймс Пардю се срещна със Сакскобургготски, но не пожела да коментира публично становището на Вашингтон. Според дипломати и сега, както и преди, когато Аспарухов бе спряган за евентуален втори мандат в НРС, САЩ са били против. И тогава официално нито един представител на американското правителство не огласи публично негативното си отношение. От днешното изявление на Брус Джаксън недвусмислено става ясно, че едва ли се е променила официалната позиция на Вашингтон, изразена по адрес на Аспарухов преди време.

Без да изразява ясно становище за Бриго Аспарухов, пред "Панорама" посланик Пардю отбеляза, че САЩ не винаги са съгласни с правителството на България, но неговата задача е само да изразява позицията на Съединените щати без обаче по този начин да диктува политиката на кабинета.

"Зная каква е позицията на САЩ по случая", призна вчера президентът Георги Първанов, но не пожела да става говорител на американската страна. След срещата си с посланика на САЩ, Сакскобургготски също запази мълчание. Според дипломатически източници във вторник, след уикенда и празника за Деня на независимостта, може да се очаква официално изявление на посланика на САЩ.

Аспарухов - без достъп до натовска информация?

Президентът Първанов, който в петък се изказа доста остро срещу назначаването на о.з. генерала за координатор на специалните служби, вчера заяви: "Назначаването на ген. Бриго Аспарухов за съветник на премиера няма да се отрази на процеса по присъединяването ни към НАТО. Друг е въпросът, че може да възникнат въпросителни около използването на класифицирана информация с грифа на алианса.

Самият военен министър Николай Свинаров допусна в петък, че Аспарухов може да има проблем с получаването на достъп до натовска информация. Той обаче бил убеден, че премиерът няма да му дава на съветника си секретни материали в нарушение на Закона за защита на класифицираната информация. Правителственият говорител Димитър Цонев също обяви, че докато бъде проверяван за достъп до класифицирана информация, Аспарухов нямало да чете секретните доклади на службите.

Като съветник на премиера Бриго Аспарухов със сигурност ще чете в оригинал докладите на спецслужбите в МВР, заяви днес по БНР Методи Андреев, бивш шеф на комисията по досиетата. По неговите думи му Аспарухов ще концентрира невероятна информация, тъй като за пръв път сътрудник на премиера ще чете и докладите на службите, които са към Министерство на отбраната - службите "Военна информация" и "Сигурност - Военна полиция и ВКР".

Досега те постъпваха чрез министъра на отбраната, отбеляза Андреев и допълни, че занапред началниците на служби във военното министерство ще дават директно информацията на Аспарухов. "Такава стъпка се прави само след добре осмислена законодателна инициатива, тъй като става въпрос за национална сигурност и особено сега, когато очакваме да се присъединим към НАТО", отбеляза Методи Андреев.

Според Методи Андреев абсурдът около назначаването на Бриго Аспарухов е, че той ще бъде проверяван от Национална служба "Сигурност", а шеф на НСС е също бивш офицер от бившата Държавна сигурност - ген. Иван Чобанов.

"В същото време шефката на Държавната комисия по сигурността на информацията, г-жа Цвета Маркова, която е пряко подчинена на премиера, ще трябва да издаде или да не издаде достъп на Бриго Аспарухов до достъп до класифицирана информация", обясни Андреев. Според Андреев едва ли Маркова ще "бламира" волята на премиера като не издаде на Аспарухов сертификат за работа с тайни.

Тя би могла да му даде допуск до защитената национална информация, но без благословията на Брюксел той няма да има право на достъп до база данните на Алианса. Заради възможността премиерът да го допуска до информация, която има право да получава, може обаче НАТО да ограничи достъпа на българската държава до секретите си.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?