Брюксел даде две седмици на Фейсбук да отговори за теча на данни

Брюксел даде две седмици на Фейсбук да отговори за теча на данни

Европейската комисия поиска от Фейсбук до две седмици да отговори на въпросите, поставени от скандала с "Кембридж аналитика", за да стане ясно дали лични данни на европейски граждани са били засегнати, предаде Франс прес, цитирана от БТА във вторник.

Комисията иска също така американската социална мрежа да я информира за мерките, които предвижда, за да не се повтори подобен скандал в бъдеще, пише еврокомисарката по въпросите на правосъдието Вера Юрова в писмо до главния изпълнителен директор на Фейсбук Шерил Сандбърг. В него Юрова предупреждава, че скандалът с използването на лични данни, намиращи се във Фейсбук, от компанията "Кембридж аналитика", застрашава демокрацията и подкопава доверието в социално-медийния гигант, посочва ДПА.

Еврокомисарката отбелязва, че досегашният отговор на Фейсбук на скандала не разсейва нейните опасения и настоява социалната мрежа "да направи повече в отговор на обвиненията за широкомащабна злоупотреба с лични данни, за да си върне доверието на потребителите на мрежата и да изпълни задълженията си пред обществото".

Междувременно Ройтерс съобщи, че шефът на Фейсбук Марк Зукърбърг е решил да не отговаря лично на въпроси от британските депутати относно това как личните данни на милиони потребители са попаднали в ръцете на "Кембридж аналитика". Вместо това той е решил да изпрати в британския парламент главния си технологичен директор Майк Шрьопфер или главния си директор по продуктите на компанията Крис Кокс с аргумента, че те били по-компетентни да отговорят на депутатските въпроси.

В отговор шефът на парламентарната комисия по дигитализацията, медиите, културата и спорта настоя, че депутатите все пак искат да чуят самия Зукърбърг и ще разгледат възможността да му задават въпроси по видеовръзка.

Миналата седмица Зукърбърг се извини за грешките на Фейсбук и обеща строги мерки за ограничаване на достъпа до лична информация. Скандалът доведе до срив на цените на акциите на социалната медия.

Споделяне

Още от Европа