Брюксел даде зелена светлина за довършване на водния цикъл на Враца

Брюксел даде зелена светлина за довършване на водния цикъл на Враца

Европейската комисия е дала зелена светлина за довършване на водния цикъл на Враца и общината ще получи още 86 млн. лв. Това съобщи министърът на околната среда Ивелина Василева в Ямбол, където подписа договора за втората фаза на проекта за изграждане на пречиствателната станция и ВиК мрежата в града.

Ямбол получава 36.7 млн. лв. безвъзмездна помощ за довършване на проекта. Средствата идват от оперативна програма "Околна среда" 2014-2020.

"Ямбол е единственият областен град без пречиствателна станция за отпадни води. Проектът е започнат през 2012 г. и за съжаление не беше довършен през първия програмен период", каза Василева, цитирана от пресцентъра на ведомството си.

При инспекцията на строителния обект изпълнителят се е ангажирал пред екоминистъра да приключи изграждането на пречиствателната станция за една година.

Изпълнител на обекта в Ямбол е ДЗЗД "Консорциум Ямбол 2013-ПСОВ" с водещ партньор бургаската компания "Понсстройинженеринг" (82%). Останалите участници са "Простриймгруп" (15%) и "Уотър Енвайло Проджект" (3%). Договорът с тях е за над 35.1 млн. лв. без ДДС.

"Разчитам на организацията, създадена от общината, защото инвестираните средства са не само за опазване на околната среда, но най-вече за повишаване качеството на живот на жителите на Ямбол", каза министър Василева.

По време на първата фаза на проекта е изградена и рехабилитирана над 42.5 км канализационна и водопреносна мрежа, включително и канализация в най-стария квартал на града "Каргон".

Бъдещата пречиствателна станция ще обслужва цялото население на областния град. Ще пречиства и водите от индустриалната зона. Капацитетът на съоръжението е 110 хиляди еквивалент жители.

Новата пречиствателна станция ще бъде с тристепенна технологична схема за пречистване на отпадъчната вода. Първото стъпало е за механично утаяване, второто – за биологично пречистване и третото – за отстраняване на азот и фосфор.

Предвидени са също така съоръжения за обеззаразяване и за оползотворяване на отделения газ от стабилизиране на утайката - метан - ко-генерация.

През следващата седмица предстои и подписване на договора за доизграждане на пречиствателната станция за отпадъчни води на Видин, която също се строи от консорциум начело с "Понсстройинженеринг".

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?