Брюксел дал картбланш за Марковска, според Цветанов

Антонио Истурис и Цветан Цветанов

Вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи, че по време на срещите му в Брюксел с висши представители на Европейската народна партия (ЕНП) и Европейската комисия (ЕК) темата за съдия Венета Марковска само е била маркирана и "не води до нещо, на което си заслужава да обръщаме голямо внимание".

Няма нито един официален документ от Брюксел към София по този казус, а само въпрос на български журналист и отговор на говорител на Комисията, допълни вицепремиерът Цветанов, цитиран от БНР.

Той разговаря със зам.-генералния секретар на ЕК Мишел Серво. Именно Генералният секретариат е институцията, която прилага мониторинговия механизъм и пише докладите.

Говорителят на ЕК Марк Грей каза, че срещата е била поискана от българската страна, като са били обсъждани организираната престъпност и номинациите за ключови позиции. Отбелязано е постигнатото от България срещу организираната престъпност, както и постигнатото в процеса на номиниране. Сега от българските власти зависи да направят съответните проверки по отношение на почтеността, каза говорителят и отрече да е коментирано ще има ли допълнителен мониторингов доклад.

Извънреден доклад за България по правосъдие и вътрешен ред няма да има, заяви лидерът на ЕНП в Европарламента Жозеф Доул.

Преди това генералният секретар на Европейската народна партия Антонио Лопес Истурис заяви след разговор с Цветанов, че са обсъждали спорния избор на Венета Марковска за конституционен съдия и че приемат решението на българския парламент, гласувал кандидатурата ѝ.

Антонио Лопес Истурис нарече неверни и дори шега твърденията, че има влошаване на отношенията между българските власти и европейските институции. Според него България отдавна не е проблем в Европа и за нея сега не се говори така, както по време на предишното правителство, предаде БНР.

Запитан ще търси ли изясняване на ситуацията с избора на конституционни съдии и ще се опита ли да парира опасността от извънреден мониторингов доклад заради избора на Марковска, Цветан Цветанов отговори, че рангът му в изпълнителната власт не му позволява да коментира решение на българския парламент.

"В ЕНП уважаваме българския парламент, който решава тези неща и всички институции, които са били свободно избрани от българските граждани. Заради това приемаме всичко, което е решение на свободно избрания парламент на България", каза Антонио Лопес Истурис, цитиран от БНТ.

Цветанов обяви, че срещите му с висши представители на Еврокомисията и ЕНП са рутинни и отрече, че повод е изрично казусът със съдия Венета Марковска.

Разговорите на Цветанов стават ден преди да изтече упоменатия от премиера Бойко Борисов срок, в който Марковска евентуално да се оттегли като конституционен съдия.

В понеделник министър-председателят каза, че е помолил Марковска да се оттегли, ако има и "капка истина" в сигнала срещу нея. Борисов допълни, че очаква до петък от Брюксел да кажат дали считат, че изборът за КС е бил опорочен. От изявлението на министър Цветанов в четвъртък става ясно, че такъв отговор няма и няма да има.

Споделяне

Още по темата

Още от България