Брюксел дал зелена светлина за АЕЦ "Белене"

Брюксел дал зелена светлина за АЕЦ "Белене"

Генерална дирекция за енергетика и транспорт към ЕК е дала зелена светлина на договора между Националната електрическа компания (НЕК) и руската "Атомстройекспорт" за строежа на АЕЦ "Белене", съобщиха от българската компания във вторник. Тя е получила положителен отговор на сключеното в края на миналата година предварително споразумение с контролираната от "Газпром" компания.

Ообрението бе необходимо, защото става въпрос за споразумение, сключено с трета страна преди присъединяването на България към Европейския съюз, каквото е изискването на член 105 на Договора за създаване на Европейската атомна енергийна общност (Договор за Евратом).

След разглеждане на документите, предоставени от страна на инвеститора НЕК, съответните служби по енергетика на Европейската Комисия не намерили никакъв елемент, който би бил в нарушение на Договора за Евратом, похвалиха се от НЕК. Заключението на Европейската комисия е, че България може да продължи да изпълнява споразуменията, за които е изпратила уведомление.

Така държавната енергийна компания ще може спокойно да финализира подписването на основния договор с "Атомстройекспорт", което се очаква да стане през декември. Освен това се дава и зелена светлина за отпускането на финансиране на проекта от страна на Евратом. Правителството наскоро даде държавни гаранции в размер на 600 млн.евро за кредити от тази институция и от Европейската инвестиционна банка. Паралелно върви и разглеждането на офертите на петима кандидати да придобият 49 на сто от бъдещото дружество, което ще инвестира в строежа на втората ядрена централа, а след въвеждането на двата ѝ блока в експлоатация ще е и неин оператор. Възможно е тази процедура също да приключи до края на годината, предпазливи са от НЕК.

Споделяне

Още от Бизнес