България ще кандидатства с два жп проекта и един речен

Брюксел дава 12 млрд. евро за европейски транспортни връзки

Страните могат да подават проекти за деветте главни коридора до 26 февруари 2015 г.

Брюксел дава 12 млрд. евро за европейски транспортни връзки

Европейската комисия покани държавите от ЕС да предложат проекти за подобряване на транспортните връзки в Европа, за които ще бъдат отпуснати 11.9 милиарда евро. Това е най-голямата сума, давана наведнъж за изграждане на транспортна инфраструктура.

Европейските страни ще могат да подават проектите си до 26 февруари 2015 г.

България ще кандидатства с жп линията Драгоман – София – Елин Пелин с прогнозна стойност 198 млн. евро. Трасето е с дължина около 65 км и е разделено на три участъка. Това ще бъде първият ни проект по новия инструмент "Свързана Европа", каза неотдавна министърът на транспорта Николина Ангелкова. По думите ѝ другите проекти, с които ще кандидатстваме са жп линията Видин – Медковец и за подобряване на корабоплаването по река Дунав, който е съвместен с Румъния.

По инструмента "Свързана Европа" се дават пари за железопътна и енергийна инфраструктура, както и за информационни магистрали. Идеята е свързване на пристанища, летища, железопътни високоскоростни връзки и трансгранични пътища, за да стане европейската транспортна мрежа икономическия гръбнак на единния пазар.

"Транспортът е от основно значение за ефективността на европейската икономика, затова инвестициите в транспортни връзки с цел стимулиране на икономическото възстановяване са по-важни от всякога. Районите в Европа, които не разполагат с добри транспортни връзки, няма да бележат растеж или да процъфтяват", коментира в съобщението еврокомисарят по транспорта Сийм Калас.

В рамките на новия механизъм за свързана Европа финансирането от ЕС в областта на транспорта се увеличи три пъти до 26 милиарда евро за периода 2014-2020 година (в сравнение с 8 милиарда евро за 2007-2013 година). Сега обявените пари са първият транш от новото финансиране в областта на транспорта.

Новата основна мрежа, която трябва да бъде изградена до 2030 година, ще свързва 94 главни европейски пристанища с железопътни и пътни връзки; 38 ключови летища с железопътни връзки към големите градове; 15 000 км железопътни линии, модернизирани за висока скорост; 35 трансгранични проекта, насочени към намаляване на пречките.

Средствата ще бъдат отпуснати за най-конкурентните проекти и ще бъдат насочени към 9 главни транспортни коридора в Европа.

Проектите ще получат средства от ЕС, но държавите членки също трябва да участват във финансирането им, допълват от ЕС. Резултатите от процедурата и отпуснатите за проекти средства ще бъдат обявени през лятото на 2015 година.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?