Брюксел дава 570 хил. лв. на "Булгартрансгаз" за киберсигурност

Брюксел дава 570 хил. лв. на "Булгартрансгаз" за киберсигурност

Държавният газов оператор "Булгартрансгаз" ще получи за киберсигурност 570 хил. лв. безвъзмездна помощ от европейския механизъм "Свързана Европа" в областта на телекомуникациите, съобщиха от дружеството в четвъртък.

От Европейската комисия одобрили два проекта на компанията за общо 760 хил. лв., за които ще предостави безвъзмездно 75 на сто от финансирането.

Единият проект предвижда дружеството да създаде собствена лаборатория за киберсигурност и среда за защита на критични данни и информационни системи. По този начин ще бъде увеличена степента на защита на системите и информацията, устойчивостта и потенциала за превенция на инциденти, както и ще бъде повишена квалификацията на специалистите в дружеството, посочва се в съобщението на "Булгартрансгаз" (БТГ).

Със средствата по втория проект ще бъде внедрена и сертифицирана система за управление на сигурността на информацията в съответствие с изискванията на стандарт БДС EN ISO/IEC 27001. Така ще се повиши надеждността на предлаганите от БТГ услуги - съществени за поддържането на критични обществени и икономически дейности за икономиката на България и на Европейския съюз.

Дейностите по двата проекта допринасят за постигането на целите по проекта от общ интерес "Оперативно съвместими трансгранични онлайн услуги" и са в пълен синхрон с изискванията на европейското и националното законодателство в областта на киберсигурността, допълва газовият оператор.

Очаква се реализацията им да завърши в края на 2020 г.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?