Брюксел дава надежда за финал на преговорите до 30 юни

Има възможност България да приключи преговорите си по присъединяване до края на ирландското председателство, заяви еврокомисарят по разширяването Гюнтер Ферхойген на финала на посещението си в София. Ирландското председателство свършва на 30 юни и това съвпада с най-амбициозния график на българското правителство за приключване на присъединителните преговори.

Вчера Европейската комисия излезе с обща позиция по глава "Конкуренция", което е равнозначна на оценка, че България може да затвори тази преговорна глава. Това е само първия тур, предстоят още три тура на обсъждане в Европейския съвет, предупреди пред в."Дневник" главният преговарящ Меглена Кунева.

Ръководителят на екипа преговарящи от страна на Брюксел Бриджет Чарнота пък каза в София, че не вижда трудности пред затварянето и на последната преговорна глава - "Други".

Всички можем да сме сигурни, че България ще влезе в ЕС от 1 януари 2007 г., обяви Ферхойген и успокои Румъния, че целта е двете държави да се присъединят заедно към съюза въпреки закъснението на Букурещ в затварянето на преговорни глави. Усилията са преговорите с Румъния да приключат до края на годината и двете страни да подпишат общ протокол и да се присъединят към ЕС на обща церемония, напомни Ферхойген.

Корупцията и организираната престъпност остават проблем

Първанов награди еврокомисаря с орден "Стара планина"

Президентът Георги Първанов награди Гюнтер Ферхойген с орден "Стара планина"- първа за изключителния му принос за успешното приключване на преговорите за присъединяване на България към ЕС. На церемонията присъстваха и премиерът Симеон Сакскобургготски и министърът по европейските въпроси Меглена Кунева.

още

Еврокомисарят отново подчерта, че корупцията и организираната престъпност остават основна пречка за привличане на чуждестранни инвестиции в България.

Той обясни, че по време на срещите си в София през последните два дни открито е заявил, че българското правителство трябва да има ясна стратегия в борбата с корупцията и престъпността. Знам, че се полагат много усилия, но корупцията и престъпността остават основен проблем за икономическото развитие на България, подчерта Ферхойген, давайки пример с опасенията на чужди инвеститори, които именно заради това се колебаят да инвестират в страната ни.

Еврокомисарят повтори и че управляващите трябва да се положат повече усилия в реформата на съдебната власт и държавната администрация. Състоянието на тези два сектора засега показвали, че България още не е напълно готова за присъединяването си.

Ферхойген уточни, че в редовния доклад на ЕК за напредъка на България през октомври т.г. ще бъде дадена оценка как страната ни изпълнява поетите в преговорите ангажименти. Заедно с този доклад ЕС ще приеме окончателна оценка дали България ще бъде готова да се присъедини към съюза на 1 януари 2007 г., след което започва да се работи по договора за присъединяване. Очаква се документът да бъде подписан заедно от България и Румъния през идната пролет. После започва процедурата по ратификация на договора от всичките 25 страни членки на ЕС, за която Ферхойген твърди, че няма да има никакви проблеми.

И след подписването на присъединителния договор обаче ще продължи мониторингът на Брюксел над страната ни дали и как изпълнява ангажиментите си. По повод на информациите, че към България и Румъния ЕС ще приложи по-строг контрол в периода до пълноправното членство, еврокомисарят заяви, че системата за мониторинг ще бъде същата, която се е прилагала и за първите 10 държави от петото разширяване, както и че целта на контрола е да се помогне да България да изпълни задълженията си, а не да ѝ се пречи.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: