Брюксел е поставил въпроса за назначението на Пенгезов

Брюксел е поставил въпроса за назначението на Пенгезов

Европейските експерти са поставили въпроса за кадровата политика на Висшия съдебен съвет по време на срещата си с правосъдния министър Миглена Тачева във вторник. Това стана ясно по време на нейния отчет за двегодишната ѝ работата начело на институцията. В момента се провежда мисията в България на служителите на Европейската комисия, които ще изготвят следващия доклад за страната.

Пред Тачева те са отбелязали, че има редица жалби от граждански и съдийски организации срещу последните назначения на Висшия съдебен съвет (ВСС), включително на новия шеф на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов. Експертите са попитали и министърът за нейното мнение по въпроса.

"Аз обясних, че от законова гледна точка няма пречка г-н Пенгезов да бъде избран. Призовах да се остави малко време, за да се види дали този избор ще проработи", допълни Тачева.

Срещу избора на бившия шеф на Военно-апелативния съд за ръководител на цивилния Софийски апелативен съд имаше подписка от повечето от половината съдии в институцията. С декларация излязоха и от Съюза на съдиите в България, които разкритикуваха липсата на ясни принципи за оценка на кандидатите от страна ВСС.

По въпроса за кадровата политика на т.нар. правителство на съдебната власт Тачева взе отношение и предвид бъдещия избор на председател на Софийския градски съд. Тя обясни, че след прехвърлянето на правомощията за проверка на съдебната система от инспектората в министерството към инспектората във ВСС е била лишена от възможности да реагира на случващото се в този съд.

"Инспекторатът в Министерството на правосъдието вече бе излязъл със становище, че организацията в този съд за някои дела не е добра. След това топката бе прехвърлена", каза Тачева. Тя заяви, че след седмица ясно ще си изкаже мнението по въпроса за кандидатурата на сегашния шеф Светлин Михайлов за нов мандат.

"Ако бях член на Съюза на съдиите, нямаше да има спор какво щеше да бъде мнението ми по този въпрос", заяви министърът като с това индиректно се изказа срещу Михайлов.

В края на своя мандат Тачева разкритикува и работата на полицията и прокуратурата. Според нея МВР и държавното обвинение не бива непрекъснато да сочат законодателството като основната причина за несвършената работа.

"Винаги на някого ще му пречи законът, ако няма желание да си свърши работата. Не приемам някои прокурори да ходят на съдебни заседания с изрезки от вестници в папките с делата", каза министърът.

В отговор на въпрос на Mediapool тя заяви, че би приела да остане начело на институция за още един мандат, но "не на всяка цена". Кулоарните политически слухове свързват Тачева с вероятен бъдещ нов мандат на поста, но този път с политическото доверие на ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България