Брюксел е против "барабанната дипломация" по СПИН-делото

В Брюксел отдавна са се убедили, че "барабанната дипломация" не винаги е най-ефективната, заяви външният министър Соломон Паси по повод действията по делото срещу нашите медици в Либия. Днес той е обсъдил възможни бъдещи действия по СПИН-делото със Стефано Мансервизи, началник на кабинета на председателя на Европейската комисия Романо Проди.

Паси го информирал домакина си за резултатите от своето посещение в Либия на 18 и 19 май, а също и за срещите по време на заседанието на лидерите от Лигата на арабските държави в събота и неделя. След разговорите в Тунис, Паси съобщи, че арабските министри са одобрили политиката на България по делото срещу медиците ни в Либия. Срещата обаче бе демонстративно напусната от либийския лидер Муамар Кадафи.

Паси е информирал Брюксел и за новите стъпки, предприети от България пред различни международни организации по случая с българските медицински сестри в Бенгази.

"Много по-важно е това, което ще се направи, отколкото да се говори за него, защото често ненавременни изказвания имат негативен ефект", обясни българският външен министър позицията на София и Брюксел в полза на "тихата дипломация".

Той отново повтори тезата си, че занапред е много важно България да действа по случая в пълен синхрон с европейските институции и със страните членки на ЕС.

Соломон Паси е в Брюксел за участие в поредното министерско заседание на междуправителствената конференция, посветена на бъдещата Европейска конституция.

Споделяне

Още от България