Брюксел е против разширението на "Северен поток"

Не отразява целите на Енергийния съюз, заяви еврокомисар Каньете

Брюксел е против разширението на "Северен поток"

Европейската комисия обяви днес, че е против разширяването на газопровода "Северен поток".  "Проектът "Северен поток 2" не допринася за постигането на целите на Енергийния съюз на Европейския съюз",  заяви в четвъртък по време на сесия на Европейския парламент в Страсбург еврокомисарят по енергетиката и климатичните изменения Мигел Ариас Каньете.

"Той се отклонява от целите на Енергийния съюз и в момент, когато нашите цели са за засилване сигурността на доставките в условията на конкурентоспособен газов пазар", заяви Каньете. Според него разширяването на газопровода ще укрепи позицията на руския монополист "Газпром" и не съответства на целите на ЕК за разнообразяване на източниците и пътищата за доставка на енергоизточници,а и прогнозите са, че до 2030 г. потреблението на газ в ЕС ще намалее.

Каньете коментира, че не е в интерес на ЕС част от газопровода да бъде извън обхвата на европейското законодателство, както настоява Русия. Той посочи още, че се чака решението на Съвета на Европа и на Европарламента относно намерението на ЕК да проведе преговори по въпроса с Москва. Подобен мандат Еврокомисията поиска от страните членки през юни и по думите на еврокомисаря повечето от държавите подкрепят идеята ЕК да преговаря с Русия по въпроса. Българската позиция бе "пас", за да не разгневи руснаците, които се опитва да привлече към проекта на ГЕРБ за газовия хъб край Варна. От София писаха до Брюксел, че страната ни "не възразява срещу нито един газов проект, който допринася за диверсификацията на източниците и маршрутите на доставка на природен газ в Европа, и очаква равнопоставено третиране на всички газови проекти от страна на Европейската комисия",

Каньете коментира, че "Северен поток 2" се намира в специфична ситуация и това трябва да се отчете. Според предишни негови изявления целта на Брюксел е в преговори с Москва да постигне специален режим за газопровода, който да отговаря на всички принципи на европейското енергийно законодателство, за да се запази функционирането на вътрешния енергиен пазар на ЕС, предаде ТАСС.

Еврокомисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович преди време обяви, че Еврокомисията смята до проведе преговори с Русия за изработване на междуправителствено споразумение, което би гарантирало съответствие с "международните и енропейските енергийни норми". Това означава операторът на газопровода да гарантира достъп и на други транзитьори на газ, да предлага недискриминационни тарифи за пренос на суровината и да работи прозрачно.

Плановете на "Газпром" са в края на 2019 г. да бъде въведен в експлоатация "Северен поток 2", който ще се прокара паралелно на вече работещия "Северен поток" от руското крайбрежие по дъното на Балтийско море до Северна Германия, 

Мощността на втората тръба ще е като на сегашната – 27.5 млрд. куб. м годишно, стойността на проекта се оценява на 9.9 млрд. евро. Реализацията на проекта се осъществява от регистрираната в Швейцария компания "Норд Стрийм 2", която е собственост изцяло на "Газпром". Първоначалните планове бяха 50 процента от дружеството да са на "Газпром", а останалите да се разпределят между германската "Е.ОН Глобъл Комодитис" ( E.ON Global Commodities SE), френската "Анжи" (ENGIE SA), регистрираната в Швейцария "О Ем Ви Норд Стрийм II Холдинг" (OMV Nord Stream II Holding AG), както и регистрираните в Холандия "Шел Експлорейшън и прадакшън" (Shell Exploration and Production) и "Винтерсхал Холандия", но регистрацията в Европа срещна спънки.

В оператора на съществуващата тръба – "Норд стрийм", акционери са "Газпром с 51 процента участие, германските компании "Винтерсхал" (Wintershall ), дъщерна на БАСФ, и "Е.ОН Глобъл Комодитис с по 15.5 процента, както и холандската "Газюни" (Gasunie) и френската "Же Де Еф Сюез" (GDF SUEZ) с по 9 процента.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес