Брюксел е скован заради срещата на НАТО

Брюксел е скован заради срещата на НАТО

Брюксел е изцяло скован за втори пореден ден покрай срещата на върха на НАТО. В осигуряването на реда са привлечени 2400 полицаи и 1000 военни, поставени през 100 метра по пътя от центъра до летището, предава БТА.


Местни медии съобщават за силно гражданско недоволство от предприетите мерки, заради които мнозина са пропуснали полетите си или уговорени срещи. Властите не обявиха предварително какви ще бъдат отраженията върху обичайния живот в града заради мерки за сигурност.


Преодоляването на разстояние, за което обикновено са необходими десетина минути, вчера отнемаше около два часа. В града от вчера са 55 делегации и над 30 държавни и правителствени ръководители. Според службите за сигурност предприетата операция е невиждана за Белгия поне от 20 години насам. Впрегнати са всички сили на реда в държавата.

 

От гледна точка на полицаите положението не е по-леко заради постоянната промяна в графика на различните срещи, насрочени на различни места. Това налага спешно местене на жива сила и бетонни блокове, с които пътищата биват препречвани.

 

Въздушното пространство над Брюксел е под постоянната охрана на полицейски вертолети от началото на седмицата, с които се обезпечава движението не само на ръководителите от НАТО, а и на съпругите им, за които е осигурена отделна развлекателна програма.

Споделяне

Още от Европа