Брюксел финансира още 15 клъстера у нас

Още 15 клъстера ще бъдат изградени в близките две години в рамките на втората фаза на финансирания по Програма ФАР проект за създаване на пилотен клъстерен модел у нас. Това съобщи заместник-министърът на икономиката и енергетика Нина Радева във вторник.

Вече са създадени два клъстера по европейската програма – в Родопите и в Троян. Родопският клъстер за туристически услуги вече е разработил туристически пътеки с означения, ски лифтове и писти, нови хотели, които посрещат българи и туристи от ЕС. Клъстерът за производство на мебели в Троян има за цел да наложи търговската марка на местните фирми и да засили износът им.

Следващите клъстери ще започнат да се създават в началото на 2007 г., уточни Николай Коцев, експерт в Дирекция “Предприсъединителни програми и проекти” в Министерството на икономиката и енергетиката. Той допълни, че предвиденият общ бюджет на проекта е 3 млн. евро, като отделните грантове за потенциалните клъстери ще бъдат в рамките на 250 хил. евро.

Съфинансирането по проектите е между 50 и 75 на сто в зависимост от това дали се кандидатства за средства за една компания от клъстера или за клъстера като цяло, обясни Коцев.

След приключването на втората фаза на проекта в средата на 2008 г. и ще има възможност за използване на средства по оперативната програма Конкурентоспособност" на ЕС. Нейната стойност е около 800 милиона евро, с националното съфинансиране ще стигне около 1.5 милиарда евро. Делът на финансирането за клъстерите по оперативната програма все още не е уточнен, каза Коцев.

 

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?