Брюксел глоби бирен гигант за пазарни злоупотреби

Брюксел глоби бирен гигант за пазарни злоупотреби

Европейската комисия глоби бирения гигант "Анхойзер-Буш ИнБев" (Anheuser-Busch InBev) с над 200 милиона евро (225 милиона долара) за злоупотреба с господстваща позиция в Белгия, тъй като е възпрепятствал по-евтин внос на собствените си марки от съседните страни, прерадоха ДПА и Асошиейтед прес в понеделник.

"Анхойзер-Буш ИнБев", чиято централа е в Льовен, Белгия, е проверявана от комисията от 2016 година за предполагаеми нарушения. Разследването е стигнало до извода, че компанията продава популярните си марки "Джупилер" (Jupiler) и "Лефе" (Leffe) на по-високи цени в Белгия, отколкото във Франция и Холандия. Причината е, че там пивоварната, която е най-големия производител на бира в света, се сблъска с жестока конкуренция, отбелязва ДПА.

Компанията е използвала няколко различни стратегии в борбата с конкуренцията, посочва комисията в прессъобщение. Например опаковките на кенчетата бира са били променени така, че да не включват надписи едновременно на холандски и френски. Това прави бирата по-трудна за продаване в Белгия, където и двата езика са официални.

Потребителите в Белгия плащат повече за любимата си бира, заради стратегията на "Анхойзер-Буш ИнБев" да ограничава трансграничните продажби между Холандия и Белгия, посочва еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Глобата е щяла да бъде с 15 процента по-висока, но производителят е сътрудничил на разследващите и се е съгласил на промени. Вече компанията ще публикува необходимата информация за продукта както на френски, така и на холандски върху опаковката през следващите пет години в Белгия, Франция и Холандия. /

Споделяне

Още от Бизнес