Брюксел готов да обсъди отстъпки за "Южен поток"

Брюксел готов да обсъди отстъпки за "Южен поток"

Европейската комисия е готова да обсъди на 26 септември с Русия въпроса за строежа на газопровода "Южен поток", включително за допускането на отстъпки от законодателството на ЕС при изпълнението на проекта. Това заяви на пресконференция в понеделник в Брюксел Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Миналия петък руският министър на енергетиката Александър Новак съобщи пред журналисти в Санкт Петербург, че Русия ще иска да обсъди с Брюксел съдбата на "Южен поток" по време на насрочените за 26 септември тристранни преговори между ЕС, Русия и Украйна по газовия спор между Москва и Киев, който с наближаването на зимата заплашва да прерасне в газова криза за Европа.

Ако въпросът за "Южен поток" бъде поставен от руската страна, можем да разговаряме за това, но основната тема ще бъде търсенето на споразумение по настоящия газов спор между Москва и Киев, поясни Холцнер. Тя допълни, че ЕК винаги е била готова да обсъжда "Южен поток" и в случай, че инициаторите на проекта биха поискали отстъпки, ще разгледаме този въпрос.

Макар неведнъж от страна на Брюксел да е посочвано, че Русия може да поиска за "Южен поток" временно изключение от правилата на Третия енергиен пакет, забраняващи производител на газ да притежава и газопровод и изискващи осигуряване на достъп до тръбата на други доставчици, Москва досега не е внасяла документи за т. нар. дерогация.

Междувременно Брюксел поиска от България и Сърбия да прекратят всякакви дейности по реализацията на газопровода "Южен поток", докато той не бъде приведен в съответствие с европейското законодателство. Операторът на морския участък "Южен поток Транспорт" обаче продължава работата си с аргумента, че работи в територии извън юрисдикцията на европейското право.

Холцнер опроверга информациите, че Еврокомисията е прекратила разследването срещу "Газпром" за злоупотреба в монополно положение при определяне на цените на газа за някои източноевропейски страни, сред които и България. Тя уточни, че са прекратени само разговорите с Русия за постигане на споразумение. Тези разговори, които са част от процедурата в подобни случаи, не са дали резултат, затова са били преустановени, но самото разследване продължава.

Проверката срещу "Газпром" започна преди две години и руският гигант е заплашен от налагане на глоба за над 15 млрд. долара заради нарушаването на пазарните правила на ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес