Брюксел иска бързо връщане на парите за провалени почивки

Нова драма в туризма: Фалити или дело срещу България заради отложеното плащане

Брюксел иска бързо връщане на парите за провалени почивки

Туроператорският бранш в България е изправен пред тежка дилема, след като Европейската комисия придвижи в петък наказателна процедура срещу България за нарушение във връзка с компенсациите за провалени пътувания заради коронакризата.

Брюксел настоява България спешно да поправи закона си и да даде възможност на потребителите веднага да получат парични компенсации за отменените почивки, а не в срок до 12 месеца, както е в момента. Ако не го направи, наказателната процедура може да стигне до дело срещу България пред Съда на ЕС. Ако обаче България промени закона си, има опасност от масови фалити на туроператори, твърдят от бранша.

Българското законодателство в момента не дава право на потребителите с отменени почивки заради пандемията от Covid-19 да изберат вида на обезщетението си – туристически ваучер или парична компенсация до 14 дни след отмяната. България въведе 12-месечен отлагателен период за паричните компенсации, което според ЕК е незаконно.

Заради пандемията от коронавирус много пътувания бяха отменени. Според евродирективата за пакетните пътувания туристите имат право на парично обезщетение, което се дължи в 14-дневен срок от отмяната, изтъква ЕК. Комисията посочва, че много държави членки са приели национални правила, разрешаващи на организаторите на почивки да издават ваучери вместо парични компенсации за отменените пътувания или пък да отлагат паричните компенсации далеч над срока от 14 дни.

Въпросните национални правила са в нарушение на европейската директива и отслабват защитата на потребителите, изтъква ЕК.

През юли комисията стартира наказателни процедури по въпроса срещу 10 държави членки. В България през август е влязло в сила законодателство, според което потребителите могат да получат туристически ваучер или парична компенсация за отмененото пътуване в срок до 12 месеца от отмяната, което е нарушение на евродирективата.

Затова България, Литва, Словакия и Хърватия имат два месеца да отговорят на ЕК как ще поправят законодателствата си, като в противен случай Брюксел ще продължи със следващите стъпки от наказателната процедура, които завършват с дело пред Съда на ЕС.

В същото време комисията е решила да прекрати наказателните процедури по темата срещу Чехия, Гърция, Франция, Италия, Полша, Португалия и Кипър, които са се поправили.

В началото на пандемията туроператорите в България призоваваха туристите да ползват ваучери вместо парични компенсации, защото иначе имаше опасност от фалити.

По данни на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти близо 200 000 българи са платили чрез туроператори 250 млн. лв. за екскурзии и почивки в периода на извънредното положение - от 13 март до 31 май.

"Ако 12-месечният отлагателен период се отмени, това ще се отрази изключително тежко на бранша. Има опасност от масови фалити на туроператори, защото са предплатени много големи суми в чужбина, а външните партньори не връщат нищо. Практически е невъзможно хората да си получат парите веднага, защото цялата верига не работи и тези пари са изхарчени", коментира пред Mediapool Галин Георгиев от "Солвекс". По думите му дори застраховките срещу фалит на туроператорите нямало да свършат работа, защото те масово били в една компания, която нямало как да поеме толкова загуби. Според Георгиев в крайна сметка при подобна промяна в законодателството губещи ще са потребителите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес