Брюксел иска ДДС и за държавните съдебни изпълнители

Брюксел поиска официално България да наложи данък върху добавената стойност (ДДС) върху дейността на държавните съдебни изпълнители, съобщиха от пресслужбата на Европейската комисия в София.

У нас има два вида съдебни изпълнители. Едните са държавни, които са служители на районните съдилища. Те са освободени от ДДС. Другите са частните съдебни изпълнители, които са независими и плащат данъка.

 

Това е недопустимо, защото се нарушава конкуренцията, смята Европейската комисия. Двойните стандарти, въведени от България спрямо съдебните изпълнители, са в нарушение на европейското законодателство в областта на ДДС. То предвижда публичните органи да бъдат облагани с ДДС за дейността, която изпълняват, в противен случай може да се стигне до нарушаване на конкуренцията.

 

Искането на Европейската комисия е под формата на мотивирано становище и представлява втори етап от процедурата за нарушение.

 

Ако в рамките на два месеца правилата не бъдат приведени в съответствие, Брюксел може да сезира Съда на Европейския съюз.

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?