Брюксел изключва напълно повторно пускане на ІІІ и ІV блок в “Козлодуй”

Електронното издание EU Business съобщава, че Брюксел изключва напълно възможността от подновяване работата на ІІІ и ІV блок на АЕЦ “Козлодуй”, както настоява българското правителство, предаде Kafene.net.

EU Business цитира изявление на еврокомисаря по енергетиката Андрис Пиебалгс, който изключва възможността за това, но в същото време подчертава готовността да обсъди енергийните проблеми на България и нейните съседи.

"Има договорно задължение за затваряне на реакторите по съображения за безопасност," каза Пиебалгс по време на пресконференция в Брюксел. "Да се връщаме отново към този проблем е, все едно, да се движим в обратната посока на еднопосочна улица. Европейската комисия има желание да отвори отново въпроса за този проблем, но не в смисъл на отваряне на реакторите."

България затвори двата ядрени реактора на 31 декември като част от изискванията за членство в ЕС и получи компенсация от 570 млн. евро. Но българският министър на енергетиката Румен Овчаров заяви в петък, че София ще поиска от ЕК разрешение да стартира ядрените реактори, за да посрещне енергийните нужди на региона.

България беше един от основните износители на електроенергия на Балканите, с експорт от 7.8 млрд. квч през 2006 г.

Само двата най-модерни хиляда мегаватови реактора продължават да работят в Козлодуй и няма планове те да бъдат затваряни. България смята да изгради втора атомна електроцентрала в Белене до 2013 г., отбелязва EU Business.

ЕС цитира проучвания, направени през 1992 г. от групата на най-развитите промишлени страни Г-7, което констатира, че реакторите от типа, който има в Козлодуй, не могат да бъдат модернизирани на нормална цена и трябва да бъдат затворени поради съображения за сигурност.

Проблемите, предизвикани от закриването на двата реактора, ще бъдат вероятно в дневния ред на срещата на министрите на енергетиката на ЕС в Брюксел на 15-16 февруари.

Споделяне

Още от Европа