Брюксел изрази задоволство от гръцко-турското споразумение за строежа на газопровод

Европейската комисия е доволна от споразумението между Гърция и Турция за строежа на газопровод, който ще свързва двете страни и ще захранва с газ останалите държави от ЕС и региона, съобщи солунската агенция МПА.

Споразумението бе подписано на 23 декември миналата година между газовите компании ДЕПА и Боташ и предвижда изграждането на газопровод, чрез който през Гърция, Турция и Италия синьото гориво ще стига до останалите страни от ЕС.

Европейската комисия е особено доволна от изхода на гръцко-турските разговори и от подписаното споразумение, което не само ще укрепи мира и стабилността в района, но и ще допринесе за доставката на природен газ от Каспийско море и Иран до страните от разширения Европейски съюз и Балканите, каза европейският комисар по енергетиката и заместник-председател на Еврокомисията Лайола де Паласио.

Газопроводът на гръцка територия е с дължина 85 километра и минава през северногръцкия град Комотини. Отсечката е на стойност 115 милиона евро. ЕС финансира 50 на сто от проучвателните работи по проекта.

Строежът на газопорвода на турска територия се оценява на 80 милиона долара. Отсечката е с дължина 209 километра - минава през азиатската част, след това по дъното на Мраморно море и стига до границата с Гърция.

Днес и утре в румънската столица Букурещ ще се състои съвещание на Ръководния комитет за реализация на проекта за друг газопровод- Набуко. Той предвижда свързване на Турция със западноевропейската система за пренос на газ, съобщава днес в. Зиуа.

Проектът Набуко е за транзит на каспийски газ от Турция към Централна Европа през територията на България, Румъния и Унгария, а в Австрия газопроводът трябва да се свърже с европейската система, посочва изданието.

В реализацията на проекта участват турската компания Боташ, българската Булгаргаз, унгарската Мол, австрийската ОMV и румънската Транзгаз. В рамките на ЕС се очаква през 2020 г. потреблението на газ да достигне 900 милиарда кубични метра годишно, което е двойно повече от количеството, потребявано през 2000 година.

Вносът на газ ще бъде около 60 процента от общото търсене. В момента по-голямата част от вноса на газ в ЕС се осъществява от Русия, затова съюзът търси алтернативни източници, а проектът Набуко е един от тези примери, посочва Зиуа.

Затова проектът бе включен в програмата Трансевропейски мрежи, а 50 процента от разходите за проучването на приложимостта на Набуко, са съфинансирани от ЕС, отбелязва още букурещкото издание.

Румънската компания Транзгаз и унгарската Мол се договориха да свържат системите си за пренос на газ чрез изграждането на тръбопровод от Сегед /Унгария/ до Арад /Румъния/, който да има капацитет до два милиарда кубични метра газ годишно и дължина 105 км, от които 60 км на територията на Румъния.

Цената на инвестицията на румънска територия е 18,3 милиона евро, а срокът за пускане в действие - септември 2004 година, пише Зиуа.

По БТА

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?