Брюксел каза "да" на газовия хъб, Москва – "не"

Българският проект за газов хъб "Балкан" засега среща подкрепата на Европейската комисия, но не и на Москва. Това стана ясно от обясненията на вицепремиера Томислав Дончев в парламентарния блиц контрол в сряда и от публикации в руски медии.

Гаранция за устойчивостта на проекта за газовия хъб е фактът, че ЕК казва в аванс: "Да, това е европейски ключов проект", заяви Дончев.

Руската страна е поканена за тристранни разговори "България - ЕС – Русия", за да бъдат изчистени детайлите и, ако вижда интерес и своя полза, може да участва. Хъбът като инфраструктура и като търговска платформа може да съществува и без допълнителни доставки на руски газ, но той би бил по-атрактивен и по-рентабилен с допълнителни количества, снабдявани през Черно море, коментира вицепремиерът. По думите му икономическите аргументи сочат, че полза ще имат всички, включително и Русия. Аз се съмнявам, ако някой има полза, да пропусне, добави Дончев.

В същото време обаче руският вестник "Комерсант" съобщи, че "Газпром" не проявява никакъв интерес към хъба и планира да се съсредоточи върху строителството на "Турски поток" – проектът, който Анкара и Москва възобновиха след затоплянето на отношенията си. Изданието цитира Клаус-Дитер Борхард, началник на "Вътрешен енергиен пазар" в Генералната дирекция "Енергетика" на Европейската комисия, който участва на инвеститорската кръгла маса за проекта във Варна. По думите на Борхард "хъбът може да започне работа и без руски газ, но на по-късен етап това ще попречи на конкурентоспособността му. Затова би било по-добре, ако руската страна се включи".

На конференцията във Варна стана ясно, че Европейската комисия е дала разрешение за изграждането на газовия център "Балкан", стига да отговаря на европейските правила. В резултат премиерът Бойко Борисов обяви, че вече могат да започнат и преговорите за договаряне на максимални количества газ за него. По думите на Борисов към газовия център има заявен интерес от Азербайджан, Туркменистан, Иран, САЩ и Русия.

В същото време обаче шефът на "Газпром" Алексей Милер обяви пред руските медии, че руски газопровод до България няма да има. Вместо това по настояване на Анкара, "Турски поток" ще доставя газ за Европа през Гърция, заобикаляйки България, поясни Милер. В сряда от газовата мегакомпания обявиха, че по дипломатически път от Турция са получили първите разрешителни за строежа на "Турски поток".

В отговор Бойко Борисов заяви, че ако Европа иска руски газ в хъб "Балкан", трябва да го заяви. Министър-председателят каза още, че няма да допусне страната ни да бъде заобиколена от газовите доставки и обеща да наложи вето в ЕС за транспортирането на газ само през Гърция.

На конференцията във Варна Борисов все пак призна, че до този момент преговори с Москва за газовия хъб не са били водени, защото той е бил само идеен проект и без одобрението на ЕК.

Според плановете на правителството на ГЕРБ нова проектна компания, дъщерна на държавната "Булгартрансгаз", ще поеме изграждането на газовия хъб. До 50% от капитала ѝ ще се даде на стратегически инвеститор. Самата инвестиция се оценява на около 1.5 млрд. евро, а изграждането на центъра се очаква да започне през 2020 г.

Според изказването на Томислав Дончев от сряда проектът трябва да се ползва поне с минималната доза политически консенсус в България, защото заради мащабите му две или три правителства ще работят по него.

На същото мнение е и лидерът на АВБ Георги Първанов, който оттегли подкрепата си от кабинета преди няколко месеца. В сряда обаче бившият президент заяви, че е склонен да поощри "тази активност на министър-председателя и правителството".

Първанов допълни, че АБВ може да зададе тон за дебат по енергийната тема, защото има "нелоша експертиза". "Оказа се, че премиерът Борисов и Путин са се договорили (за доставките на газ), но може би нещо не са се разбрали. Беше ясно казано, че към България тръба не се предвижда. Насила ли ще ги накараме да пуснат тръба", попита Първанов.

Лидерът на АБВ предложи премиерът да намери форма, за да създаде консенсусна позиция на страната по енергийната тема. "Предстои българско председателство на ЕС – аз смятам, че трябва да заложим като един от приоритетите именно идеята за енергийната сигурност не само на региона, но и на Европа", предложи Първанов.

По думите на Томислав Дончев в момента започва възлагането на предпроектното проучване на хъба, а докато това стане, ще се извършват техническа работа и разговори заедно с клиенти, транзитьори и доставчици. По думите на вицепремиера проектът е базиран на 4 или 5 независими източника на газ. На въпроса дали в тях влиза Русия отговорът е "да, ако те поискат", посочи Дончев.

Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов също коментира пред телевизия "България он ер", че България не трябва да позволява да бъде заобиколена от руските газопроводи. "Премиерът Борисов е категоричен, че няма да позволим България да изгуби статута си на транзитираща страна, и ако се наложи, ще наложим вето в Брюксел", каза депутатът. По думите му газовият хъб може да заработи без Русия, но така в бъдеще няма да е конкурентоспособен.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?