Брюксел казва до два месеца ще плаща ли за външни експерти по еврофондовете

В рамките на два месеца Европейската комисия ще отговори ще плаща ли за външни експерти от Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и

Европейската инвестиционна банка, които да помагат на България при усвояването на еврофондовете. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет, където се е състояла среща между членове на правителството и представители на финансовите институции.

Българските власти са представили проблемите в секторите води, пътна и железопътна инфраструктура и визията за подобряване на работата в тях. От трите банки са изразили готовност да окажат помощ – подготовка на апликационни форми, документи свързани с изпълнението на проекти, планови документи и институционална реформа. До края на 2010 г. ще бъдат конкретизирани отделните проекти в трите сектора, за които се търси съдействие.

"При подобно масивно въвеждане на техническа помощ българското правителство се ангажира да осигури силна централна координация между отделните институции, за да изключим дублиране в работата на СБ, ЕБВР и ЕИБ по един и същи проект.”, заяви инициаторът на срещата Томислав Дончев.

В рамките на два месеца се очаква становището на Европейската комисия относно конкретните механизми, по които подобна техническа помощ може да бъде финансирана, пише в съобщението на МС.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?