Брюксел казва за финансирането на "Тракия" след 6 до 12 месеца

До края на месеца апликационната форма за Лот 2 на магистрала "Тракия" ще се получи в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) и при одобрение от страна на ведомството ще замине за Европейската комисия. Брюксел пък ще се произнесе по документа в рамките на 6 до 8 месеца. Това обясни в сряда зам.-министърът на транспорта Ивайло Московски. Одобрението на апликационната форма на проекта гарантира европейското финансиране.

Преди седмица бившият премиер Сергей Станишев обвини правителството, че не е осигурило пари за строежа на отсечката и не е изпратило апликационната форма на Лот 2 в Брюксел.

Пращането на документа и разглеждането му от ЕК по никакъв начин не кореспондира с това дали ще започне строителството на "Тракия", каза Московски

Въпросът е, че съществува някакъв минимален риск, ако апликационната форма не е качествено и добре подготвена, да бъде върната, като по този начин направените разходи няма да бъдат признати за легитимни, обясни Московски. Той заяви, че нищо не пречи първата копка на Лот 2 на "Тракия" да се случи на датата, обявена от строителния министър Росен Плевнелиев, 3 май. "Ние няма да причиним някакво забавяне, което да попречи на това нещо”.

Досието на обекта в момента се финализира от консултантска компания, която съгласува всяка една стъпка от изготвянето с "Джаспърс" – консултантът към Европейската инвестиционна банка. Благодарение на тази съвместна работа всички забележки се отстраняват и рискът апликационната форма да бъде върната от Европейската комисия е минимален, обясниха от транспортното министерство.

Споделяне

Още от България