Брюксел коригира исканите допълнителни бюджетни вноски от девет държави

Сумата за Великобритания пада двойно, може да се плащан на вноски и отсрочено

Брюксел коригира исканите допълнителни бюджетни вноски от девет държави

Европейската комисия ще преразгледа своите искания към страните от ЕС за допълнителни вноски в бюджета на ЕС, които тази година превишиха 9 милиарда евро и срещу които изригна британският премиер Дейвид Камерън и заяви, че Лондон няма да даде исканите му 2.1 млрд. евро.

Съгласно предишното решение на Брюксел девет страни членки, включително и България със 7 млн. евро, трябваше да внесат до 1 декември допълнителни суми в европейския бюджет заради преизчисление на данните за брутния вътрешен продукт на държавите след приеманите но нова методика.

На заседанието на Съвета на ЕС по икономика и финанси (ЕКОФИН) в петък е взето решение да се преразгледат определените вече суми, да се удължи плащането им до 1 септември 2015 г. и да се позволи погасяването им на вноски.  .

"Тази година бюджетните корекции достигнаха колосална сума, превишавайки 9 милиарда евро, което е с над 2,5 пъти повече от рекордния показател за 2007 година. Това естествено доведе до натиск върху националните бюджети на страните от ЕС и политически последици", коментира след заседанието еврокомисарят по бюджета и човешките ресурси Кристалина
Георгиева. По думите ѝ ЕК ще подготви коригирани предложения за допълнителните вноски в евробюджета, ако те са значително над средните показатели.

Тя потвърди изтеклата преди ден информация, че първоначално определените за Великобритания 2.1 млрд. евро за плащане до 1 декември са редуцирани до 1 млрд. Това е станало след като Брюксел е приел, че с нарастването на приноса на Великобритания трябва да нарасне и "британската отстъпка", която представлява система за връщане в британския бюджет на около 60 процента от вноската на страната в бюджета на ЕС. Тази система е издействана през 1984 г. от премиера Маргарет Тачър с мотива, че Великобритания не получава плащания по Общата селскостопанска политика, която тогава е обхващала 81 процента от бюджета на ЕС, припомня ТАСС.

По-рано през деня британският финансов министър Джордж Озбърн съобщи след срещата на финансовите министри в Брюксел, че Великобритания се е договорила да внесе наполовина по-малко допълнителни пари в бюджета на ЕС - 850 милиона лири - на две вноски през втората половина на идната година.

Споделяне

Още от Европа