Проектът за доклад на ЕК

Брюксел критикува Висшия съдебен съвет и липсата на борба с корупцията

Брюксел критикува Висшия съдебен съвет и липсата на борба с корупцията

Основната критика на Европейската комисия към България отново ще е за липсата на резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност, съобщи в понеделник в-к "Сега", позовавайки се на проекта на поредния доклад на Европейската комисия. Политическият документ на Еврокомисията ще бъде официално представен в сряда.

Висшият съдебен съвет (ВСС) е сред институциите, които търпят най-сериозни критики в доклада. Казусът "гнили ябълки", който бе разгласен от френския посланик, се споменава директно. Европейската комисия препоръчва преструктурирането на Висшия съдебен съвет.

Брюксел препоръчва да се засили контролът върху изпълнението на мерките за неотклонение, така че да спрат да изчезват престъпници с влязла в сила присъда. Подобни критики имаше и в миналия доклад заради бягството на т.нар. "братя Галеви".

Един от казусите в доклада е изчезването на тефтерите на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. Бележниците му със записки кой да бъде "ударен" и "оправен" изчезнаха по много съмнителен начин от колата на експерт графолог преди месеци и все още не са намерени.

Една от много малкото положително оценени инициативи на властите е приетата от Народното събрание стратегия за продължаване на съдебната реформа. В доклада изрично се казва, че още е рано за окончателни оценки, защото това са само намерения за реформа.

Брюксел не отправя директна препоръка за създаване на специализирано звено за борба с корупцията по румънски модел. Докладът обаче казва, че в България липсва орган, който да се справи с корупцията. Това е директна критиката към прокуратурата и МВР. ЕК настоява за засилване на капацитета на прокуратурата за борба с високата корупция.

В проекта на доклада на ЕК не се споменава нищо за последните посегателства срещу свободата на словото в страната.

Документът прави отчетлива разлика между управленията преди и след изборите. Според запознати той ще е много по-мек от очакваното. От комисията отчитат това, че правителството само е назовало проблемите на страната.

На този фон докладът за Румъния не бил толкова положителен, колкото в Букурещ са се надявали. Това се разчита като знак, че двете страни няма да бъдат разделяни все още по пътя им към Шенген.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?