Заради антидемократични поправки в конституцията

Брюксел може да наложи на Будапеща наблюдение на законността

Либералите в Европарламента предложиха да се замрази временно правото на глас на Унгария

Премиерът на Унгария Виктор Орбан

Европейската комисия ще открие нови наказателни процедури срещу Унгария по повод четвъртата поправка в конституцията на страната. Това съобщи еврокомисарят по правосъдието и зам.-председател на ЕК Вивиан Рединг във вторник.

Тя участва в дебати в Европейския парламент в Страсбург, на които бе обсъдено положението в Унгария по повод поредните промени в основния закон на страната, ограничаващи правата на гражданите и независимостта на институциите.

Обособяването на механизъм за наблюдение на спазването на основните права и на върховенството на закона в ЕС може да бъде полезно, заяви от името на ирландското председателство на Съвета на ЕС държавният министър по европейските въпроси Лусинда Крайтън. Тя уточни, че този въпрос ще бъде разгледан в понеделник идната седмица от Съвета по общи въпроси.

Комисарят Рединг отбеляза, че ЕК наблюдава внимателно Унгария от 2011 г. в качеството си на пазител на законите. Оценихме промените в унгарското законодателство и открихме наказателни процедури - някои от тях са в ход, други са приключени с постановяването на наказания от Съда на ЕС, трети са спрени, уточни комисарят.

Тя отбеляза, че на 11 март унгарският парламент е приел допълнителни промени в конституцията. По този повод председателят на ЕК Жозе Барозу е разговарял с унгарския премиер Виктор Орбан, за да изрази тревога за върховенството на закона.

ЕК и Съветът на Европа излязоха с общо изявление, в което се изразява загриженост за спазването на върховенството на закона по отношение на унгарския Конституционен съд, както и за нарушаване на демократичното равновесие между институциите, посочи Рединг.

Тя критикува въвеждането на такса, която следва да бъде плащана от унгарските граждани при постановяването на глоби срещу Будапеща от Европейския съд. Това е все едно гражданите да плащат два пъти - за действията на правителството, както и от джоба си, коментира тя. Това би могло да подкопае образа на Съда на ЕС и да бъде в нарушение на принципа на взаимодействие на националните власти с европейските институции, добави Рединг.

Комисарят изрази загриженост от друга промяна в унгарските закони, която създава възможност за прехвърлянето на дела между съдилища "по целесъобразност". Според нея това би могло да се окаже несъвместимо с изискването за справедлив процес и честна съдебна защита.

От името на ЕК тя изрази тревога от промените, свързани с политическата реклама, ограничена единствено до обществените медии. Рединг припомни, че през миналата година срещу Будапеща бяха открити две наказателни процедури, свързани със законодателните промени по повод ранното пенсиониране на унгарските съдии, както и с независимостта на институцията, заета с личните данни.

Рединг отбеляза, че Съдът на ЕС е постановил връщане на отстранените съдии на работа, а това още не се е случило. ЕК настоява унгарските власти да действат отговорно, в интерес на своите граждани и на всички европейци, заяви еврокомисарят.

В последвалите изказвания на евродепутати Франк Енгел от Европейската народна партия (ЕНП) коментира, че унгарците не са по-лоши от останалите европейци. Като се прицелваме така в Унгария, унгарците ще останат с впечатление, че ЕС не е на тяхна страна. По същия начин може би се чувстват италианците, португалците, испанците, кипърците, добави той. По неговите думи Европа губи подкрепа.

Председателят на групата на социалистите и демократите Ханес Свобода посочи, че унгарците винаги са обичали свободата. Премиерът Орбан (Унгарски граждански съюз ФИДЕС, част от ЕНП) се бореше за свобода с идването си на власт, но се промени, коментира Свобода. Според него е неприемливо да бъде ограничаван Конституционният съд в Унгария.

В държава с върховенство на закона не може дело да бъде подавано към някой съд по целесъобразност, коментира той. ЕНП не може да загърбва този дебат, добави Свобода.

Председателят на либералите и демократите Ги Верхофстат предложи спрямо Унгария да бъде приложен чл. 7 от Договора за ЕС, който предвижда обратимо замразяване на правото на глас на унгарските представители в Съвета. Предложението му бе свързано с това, че властите в Будапеща не са спазили досега решението на Европейския съд за възстановяване на работа на предсрочно освободените съдии.

Верхофстат критикува също текста в унгарската конституция, с който бракът е определен като съюз на двама хетеросексуални партньори.

Според Ребека Хармс (Зелени/ Свободен европейски алианс), чл. 7 е "ядрено оръжие", което следва да бъде приложено, ако няма други възможности.

Независимият унгарски евродепутат Лайош Бокрош коментира, че ФИДЕС връща норми от комунистическите времена.

От името на конфедерацията на Европейската обединена левица и Северната левица Мари-Кристин Вержиа посочи, че върховенството на закона страда навсякъде в Европа и това следва от решенията на Съда в Страсбург. Режимът в Будапеща мисли, че като има 2/3 мнозинство, може да си позволи всичко, а всъщност това е огромна отговорност. Резултатите от управлението на Орбан са катастрофални, коментира тя.

Независимият унгарски евродепутат Крищина Морвайн критикува комисаря Рединг, че отговаря за правосъдието, без да е учила дори един семестър право. Никой не би искал да се подложи на операция, извършвана от някой, който не е учил медицина, добави тя. Това е война срещу Унгария, няма нищо общо с върховенството на закона, собствените ви правила са неясни, не ни учете, призова Морвайн.

В отговор на това изказване председателят на ЕП Мартин Шулц коментира, че то не трябва да бъде приемано толкова сериозно, както и че не е необходимо да бъдеш инженер, за да прекосиш мост.

В заключение комисарят Рединг посочи, че употребата на чл. 7 от Договора за ЕС трябва да бъде три пъти обмислена, преди да бъде предприета. Днешните дебати бяха само въведение, добави тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?