Брюксел наложи глоба от 344 млн. евро за банков картел

Брюксел наложи глоба от 344 млн. евро за банков картел

Брюксел наложи глоби за общо 344 млн. евро заради участие на банки в картел за валутна търговия. Санкциите се налагат на Barclays, RBS, HSBC и Credit Suisse. В хода на производството бе установено, че търговци от UBS също са участвали в съглашението, но Европейската комисия се съгласи да намали глобата на швейцарската банка до нула, след като тя доброволно се обяви за сътрудничество с регулаторните органи.

"Сговорното поведение на петте банки подкопа интегритета на финансовия сектор за сметка на европейската икономика и потребителите", заяви заместник-председателят на комисията Маргрете Вестагер.

Проучването разкри, че търговците, отговарящи за спотови валутните сделки с основните валути, действащи от името на британските и швейцарските банки, са координирали своите търговски стратегии.

Комисията заяви, че търговците в банките понякога са координирали действията си чрез онлайн чат, наречен "Sterling Lads" - по името на британската валута.

Понякога в тази група трейдъри, за които се предполага, че са съперници, се съгласявали да се оттеглят, за да не се намесват в сделките един на друг, изкривявайки пазара.

С тези глоби приключи третата част от разследването, което се провежда от 2013 г. и в резултат на което през 2019 г. вече бяха наложени глоби в размер на повече от един милиард евро.

"Решенията ни за картели ... изпращат ясно послание, че Комисията остава ангажирана с осигуряването на стабилен и конкурентен финансов сектор, който е от съществено значение за инвестициите и растежа", заяви Вестагер.

Европейската комисия е основният регулатор на конкуренцията в 27-членния блок.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?