Брюксел напомни да побързаме с правилата за преструктуриране на банки

Брюксел напомни да побързаме с правилата за преструктуриране на банки

България трябва да побърза с приемането на правилата за преструктуриране на банки и финансови посредници, за да не бъде изправена пред съда на ЕС. Това предупреди в четвъртък Европейската комисия, която прие мотивирано становище срещу страната и още 10 държави, които не са пренесли в законодателството си европейската директива за преструктуриране на банките. Срокът за това изтече в края на миналата година.

Мотивираното становище е втори етап от наказателната процедура за неспазване на европейските правила. Освен до България такова ще бъде изпратено до Чехия, Франция, Италия, Литва, Люксембург, Холандия, Малта, Полша,, Румъния и Швеция. Държавите имат 2 месеца да изпълнят изискванията на Брюксел иначе ще бъдат дадени на съд.

Директивата за преструктуриране на банките въвежда механизми, с които да се помага на закъсали финансови институции, за да се избегне техният фалит и използването на публични средства за спасяването им. Вместо това тези правила предвиждат разходите да бъдат пропорционално покрити от акционерите и кредиторите на банките чрез механизма за „споделяне на загубите“.

България има всички шансове да избегне делото, тъй като законът за преструктуриране на банките вече е готов и беше пуснат преди седмици за обществено обсъждане от Министерството на финансите. За да бъде прекратена наказателната процедура, той трябва да бъде гласуван и от парламента.

Проектозаконът предвижда специален фонд да подпомага преструктурирането на банките. Той ще се пълни от вноски на търговските банки. Освен това финансовите институции ще са длъжни да имат планове за възстановяване, а БНБ ще може да поема контрола над банка, която нарушава или е близо до нарушаване на капиталовите изисквания и/или изискванията за ликвидност. При задълбочаване на промените, ще се пристъпва към преструктуриране.

Споделяне

Още по темата

Още от България и ЕС