Българската чалга вдига рейтинг по света и у нас с европари

Брюксел нареди спешна проверка на договора с "Пайнер"

Флагманът на родния попфолк подпомогнат с близо 2 млн. лв. по програма “Конкурентоспособност”

Брюксел нареди спешна проверка на договора с "Пайнер"

Европейската комисия е поискала от българското министерство на икономиката да провери проект на компания "Пайнер Медиа" - собственик на попфолк телевизията "Планета", на стойност 3 197 324 лв., одобрен по програма "Конкурентоспособност". Реакцията дойде часове след като Mediapool публикува подробности за проекта, който стана хит в социалните мрежа и предизвика вълна от гневни коментари, включително на известни български творци.

"След изразените безпокойства ние гледаме много сериозно на опазването на парите на европейските данъкоплатци и затова служби на ЕК поискаха от българските власти да започнат разследване доколко са спазени правилата по този проект по ОП "Конкурентоспособност", обяви говорителят на ЕК по регионалната политика Ширин Уилър пред сайта "Юрактив", цитиран от в. "Сега". Но уточни, че "отговорността за този специфичен проект се носи от Министерството на икономиката и енергетиката". От управляващия орган на оперативната програма в България отхвърлиха обвиненията за нарушения, но министърът по еврофондовете Томислав Дончев обеща проверка.

Европейската програмата за бизнеса е предназначена да повиши неговата конкурентоспособност. Както става ясно, в България с такива пари се подпомага и забавната продукция на телевизиите. Сред фирмите – бенефициенти са шоумените Иван и Андрей, продуцентите Магърдич Халваджиян и Димитър Митовски.

Митко Димитров, известен като Митко Пайнера, също получава безвъзмездна помощ по оперативна програма “Конкурентоспособност”, става ясно от информационната система за еврофондовете ИСУН.

Проектът на “Пайнер Медия” е с най-висока стойност от тези на конкурентите – 3.2 млн. лв. От тях безвъзмездната помощ от Европа е 1.9 млн. лв., останалите средства се осигуряват от Митко Димитров. Въпреки че изпълнението на договора е започнало на 23 юли 2012 г. до момента на компанията не е преведен нито един лев. Изпълнението на проекта трябва да приключи на 23 април 2013 г., става ясно от ИСУН.

Средствата ще бъдат използвани за купуване на нова модерна техника. Целта е компанията да “постигне устойчив икономически растеж и запазване на лидерската си позиции в подготовката и реализирането на качествен медиен и музикален продукт не само на родния, но и на международните пазари, в които телевизия Планета се излъчва”, е посочено в описанието, с което проектът печели европейските пари.

“Чрез повишаване качеството на предлагания продукт “Пайнер Медиа” ще съумее да привлече значителен брой нови зрители, да вдигне рейтинга си, като това ще доведе до увеличаване на приходите от реклама”, е посочено още в описанието на проекта.

Проектът ще доведе и до разкриването на нови работни места.

“Пайнер Медия” е собственик на телевизионния канал Планета ТВ, по който се излъчва фолклорна и чалга музика, най-вече на продуцираните от Митко Димитров изпълнители.

Сателитният музикален канал “Планета“ стартира на 13 ноември 2001 г. Шест години по-късно тръгна и фолклорният “Планета Фолк”, а на 24 май 2010 г. - “Планета HD”, която е първата HD телевизия в България с високо качество. Компанията има собствени музикални магазини в девет града, а от края на 2004 г. развива и верига от дискотеки в 11 града.

Първоначално за “Пайнер Медия” европарите през 2011 г. не достигнаха, въпреки че проектът им беше одобрен. В подобна позиция бяха и проектите на “Дрийм тийм” и “Телеман”. Финансирането им е станало възможно през 2012 г. заради освобождаването на средства от отказали се фирми с вече спечелени проекти, но не от шоу бизнеса. Около една пета от компаниите прекратиха договорите си по “Конкурентоспособност”, защото не успяха да осигурят съфинансирането на проектите си.

Така “Дрийм тийм”, които излъчват сатиричното шоу “Комиците”, получава 667 332 лв., от които 461 084 лв. е безвъзмездната помощ от Европа. Проектът на “Телеман”, който продуцира “Горещо” и “Отечествен фронт”, е за 314 608 лв., от които 220 226 лв. е безвъзмездната европейска помощ.

През 2011 г. средства за закупуване на нова техника по схемата за “Технологична модернизация” на предприятията получиха още фирмите на Иван и Андрей, Магърдич Халваджиян и Димитър Митовски.

“Глобал филмс”, които продуцират “Господари на ефира” и редица други предавания, спечели проект за 1 073 220 лева, за да купи ново оборудване за снимки - камери и осветление.

"Камера" на Димитър Митовски, който снима сериала “Стъклен дом”, спечели проект за 1.45 млн. лева, от които безвъзмездната европейска помощ е 1 млн. лв.

Проектът на "Междинна станция" на Иван и Андрей за закупуване на нова техника е 679 244 лв., като 475 471 лв. е европейската помощ.

Проектът за внедряване на иновативно високотехнологично оборудване на "Ню Бояна филм", където се снимат повечето чужди продукции със световни звезди, е за 2.87 млн. лв., като безвъзмездната помощ е 1.7 млн. лв.

Сред компаниите, свързани с телевизия, най-много евросредства печели "Интерактив медиа сървисиз" – близо 2.5 млн. лв. безвъзмездна помощ, като стойността на целия проект е 4 млн. лв. Това е компанията, която осигурява есемес гласуванията в различни тв игри и предавания.

Нито една от фирмите обаче към 15 януари 2013 г. не е получила все още лев от европейското финансиране, показва справка в ИСУН. Реализацията на проектите трябва да приключи преди парламентарните избори - в периода април – юни 2013 г. Най-вероятно след това фирмите ще подадат отчетите си за изпълнението на проектите.

След разразилите се дискусии в интернет и по медиите, министър Томислав Дончев обеща да провери проекта на "Пайнер медиа“ ООД.

"Това е приоритетът на управляващите", каза литературният и медиен критик Митко Новков пред БГНЕС. "Това е чудовищно. Не знам кой чудовищен мозък е родил подобно нещо. В идиотската ни държава това е културата, която можем да покажем на света", коментира режисьорът Александър Морфов. Композиторът и пианист Антони Дончев нарече случващото се като "пълен абсурд". "Не може да се подпомага нещо, което властва години наред. Какво повече да му помагаш", пита Дончев. Театралният и кинорежисьор Теди Москов призова всички български театри, опери и концертни зали да излязат на протест.

"От формална гледна точка няма абсолютно нищо нередно. Лично аз считам, че трябва да има втори опит за определяне на приоритетни сектори, по-дълга дискусия за бранша, който ще дърпа българската икономика напред и дали шоубизнесът има място в него“, каза Дончев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?