Брюксел не е открил законови нарушения по казуса с Пирин

Протестиращи в защита на планината и срещу мръсния въздух посрещнаха екоминистрите на Европа при неформалния им съвет в София

Брюксел не е открил законови нарушения по казуса с Пирин

Европейската комисия не е открила нарушаване на европейското законодателство по случая с националния парк "Пирин“, но ще продължи да следи нещата отблизо. Това заяви европейският комисар по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела на пресконференция във вторник след края на първия ден от неформалния съвет на екоминистрите на Европа.

Заседанието бе съпътствано от протести в защита на Пирин и чистия въздух в страната, а министрите на околната среда на Евросъюза бяха призовани от природозащитници да се намесят за спасяване на парка и отмяна на правителственото решение за промяна на плана за неговото управление. Специално за целта бе подготвен видео клип, разкриващ проблемите в парка, който е част от световното природно наследство на ЮНЕСКО. Организацията "Спаси Пирин" дори призовава екоминистрите да се присъединят към протеста пред НДК, но това не се случи.

"Комисията не участва в плановете за застрояване на такива зони", обяви пред журналисти комисар Вела. Той уточни, че това е в компетенцията на отделните държави членки.

Акцията на екоактивистите започна с протест в защита на моретата и за спасяването на Пирин, с който своеобразно бяха посрещнати 19-те европейски министри на околната среда.

Отделно облечени в костюми на фини прахови частици и замърсени бели дробове акцентираха върху проблемите с мръсния въздух в България. Според тях, макар българският екоминистър Нено Димов да дойде на власт с обещание за мерки срещу замърсяването на въздуха, нищо не се прави в тази посока. Амбицията на неформалната среща е илюстрация на разминаването между говорене и действие от страна на Димов, посочват от организацията "За Земята". Тя пък призова европейските министри по околна среда да посъветват българския си колега Нено Димов как да е министър с мисъл за хората, ресурсите и природата.

Протестите в защита на Пирин не са спирали от края на декември 2017 г., когато Министерският съвет реши да промени плана за управление на парка така, че да се позволи строителство на нови ски съоръжения. Това според природозащитниците ще доведе до масови строежи и сеч на горите.

Новият им призив е към Европейския парламент и Европейска комисия, президента на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер, председателя на Европейския съвет Доналд Туск, както и всички европейски министри на околната среда да подкрепят исканата от тях отмяна на правителственото решение.

Кабинетът обаче засега проявява неотстъпчивост по въпроса и смята, че националният парк е достатъчно защитен, декларирайки,че няма да позволи изграждането в парка на нищо друго освен втори кабинков лифт, каквито са настояванията на концесионера "Юлен", за да се реши проблемът с големите опашки на скиори пред сегашния лифт.

От “Спаси Пирин” са решени да се възползват от възможността на неформалния съвет на европейските министри на околната среда, които ще продължи и на 11 април, за да представи отново проблемите на поправката в плана за управление на парка и нарушенията на местното и европейско законодателство.

Организацията отново посочва, че решението на Министерски съвет засяга 3 управленски зони от общо 6 – или половината парк. "Става дума за зоната за инфраструктура, зоната за туризъм и зоната за горските местообитания и отдих. С акта се допуска строителство на нови ски писти и съоръжения в зоната за туризъм, която е 2.2% или това е 5 пъти повече от сега допустимото (към момента това беше разрешено само в зоната за техническа инфраструктура). Всичко това в национален парк, категория II, по IUCN, която не допуска такива", посочва се в писмото.

Природозащитниците посочват още, че се нарушени редица закони при одобряването на поправката за плана на парка. Погазен е Законът за околната среда, тъй като няма екооценка за последиците от корекцията. Законът за нормативните актове изисква коментар от правителството по съществуващите становища на екологични и организации, а такъв няма.
Законът за защитените територии пък ясно изразява законодателната воля единствено за ремонт на съществуващи съоръжения, но не и строителство на нови. Има и противоречие със Закона за биологичното разнообразие, посочват природозащитниците

Екипът на “Спаси Пирин” настоява екоминистрите на Европа да се свържат с министър-председателя Борисов и да поискат обяснение и действия за отмяна на акта и смятат, че в случай, че актът не бъде оттеглен, ще бъдат налице предпоставки за съмнения, дали упорството на правителството за неотмяната му не обслужва нечии задкулисни интереси, вместо интересите на обществото. От “Спаси Пирин” настояват, че и в този евентуален случай, ще потърсят съдействие за разследване.

“Не можем да позволим това да се случи пред очите ни”, завършват писмото си от гражданската организация.

Споделяне

Още по темата

Още от България