Брюксел не вижда проблем в ръста на заплатите у нас

По-високите възнаграждения нито намаляват конкурентоспособността, нито качват инфлацията

Брюксел не вижда проблем в ръста на заплатите у нас

Осезаемият ръст на средната заплата у нас в последно време не създава проблеми за икономиката. Това става ясно от публикуван в петък доклад на Европейската комисия "Развитие на пазара на труда и работната заплата в Европа 2017".

Увеличението на заплатите у нас през 2016 г. далеч не е най-високото в ЕС, става ясно от доклада. Балтийските страни, Унгария и Румъния бележат най-сериозно нарастване на възнагражденията - над 5%.

България също е сред държавите, където средната заплата през 2016 г. нараства с по-висок процент от производителността на труда, става ясно от доклада. За периода 2014 г. - 2016 г. превишението над производителността е средно с над 1 процентен пункт годишно.

"През 2016 г. заплатите са нараснали в повечето страни от ЕС, включително в преживелите кризи Гърция и Португалия. Най-високи ръстове (над 5%) са засечени в Балтийските държави, Унгария и Румъния - държави с по-ниски нива на заплащане, което говори за по-добра конвергенция. В повечето държави ръстовете са в синхрон с производителността на труда с изключение на Балтийските държави, България и Словакия, където увеличението е по-високо от производителността", се посочва в доклада.

Това обаче не носи негативни ефекти върху икономиката. Ръстът на възнагражденията през 2016 г. например не само че не е навредил на конкурентоспособността, но все още държи заплатите в граници, които носят ползи на конкурентоспособността.

През 2016 г. т. нар. номинални разходи за труд в България дори стагнират, доколкото отбелязват незначителен ръст от 0.2%. Той е съпоставим със ситуацията в развити икономики като Франция, Белгия и Холандия. За сравнение, в съпоставими с България икономики номиналните разходи за труд растат чувствително – Унгария (5.5%), Литва (4.9%), Латвия (4.8%), Румъния (4%).

По-високите заплати не създават и инфлационен натиск, става ясно още от доклада на Европейската комисия. България е сред десетте държави в ЕС, където ръстът на възнагражденията има минимален принос върху инфлацията в размер на 0.1%.

България е и сред държавите, в които се отчита най-сериозно намаление на безработицата, като по този показател по-напред са Хърватия и Испания.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?