Брюксел ни дава 260 млн. евро над очакваното за селските райони от 2014 г.

Брюксел ни дава 260 млн. евро над очакваното за селските райони от 2014 г.

България ще получи повече от очакваните 2.078 млрд. евро за Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. Финансирането ще бъде в размер на 2.338 млрд. евро, съобщи министърът на земеделието и храните Димитър Греков във вторник след редовно заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел, цитиран от пресцентъра си

 

Съветът на европейските земеделски министри се е съгласил също максималният процент на европейско съфинансиране за слаборазвити региони, най-отдалечените райони и малките острови в Егейско море да бъде повишен от 75 на сто на 85 процента. Според Греков, "това е промяна в положителна насока, от която България би могла да се възползва”.

 

На заседанието е даден мандат на Съвета за преговори с Европейския парламент и Европейската комисия по пакета за реформа на Общата селскостопанска политика в следващия седемгодишен бюджетен период. Министрите са се съгласили как да се разпише разпределението по държави-членки на общия бюджет от 84.936 млрд. евро за развитие на селските райони в ЕС.

 

В същото време участниците в срещата са отхвърлили направеното от Европейския парламент предложение за намаляване на процента на съфинансиране от европейския фонд за мерките агроекология, биологично земеделие и Натура 2000 от 75 % на 55 на сто.

 

В рамките на заседанието Димитър Греков е участвал и в среща, свързана с тютюнопроизводството в ЕС, организирана по инициатива на Италия. На нея българският министър на земеделието е изразил разочарованието си заради неудовлетвореното искане на България в рамките на реформата на ОСП за разширяване на списъка за обвързана подкрепа, в резултат на което няма да можем да подпомагаме чувствителни сектори.

 

Държавите, участващи в срещата, се обединили около обща декларация- призив към Европейската комисия да инициира задълбочена дискусия за бъдещето на този сектор.

Споделяне

Още от Бизнес