Докато Плевнелиев убеждава Барозу в стабилността на България

Брюксел ни отписва още 81 млн. евро за селските райони

За втора поредна година страната ни не успява да усвои договорените средства

Брюксел ни отписва още 81 млн. евро за селските райони

България губи още 81 млн. евро по програмата за селските райони, съобщиха в сряда източници от Брюксел. Така на страната ни ще бъдат отписани досега общо 170 млн. лв. по правилото n+2. Това са средствата, които сме заявили, че ще разплатим по бюджетите за 2009 и 2010 г., но не сме успели да го направим.

Новината идва на фона на разговорите на президента Росен Плевнелиев с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу и председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой в Брюксел. Във  вторник пък земеделският министър в оставка Мирослав Найденов се похвали, че оставя секторът спокоен, а хамбарите пълни.

В края на януари България е изпратила искане за възстановяване на 281 млн. евро до Европейската комисия. Средствата са били изплатени през последното тримесечие на 2012 г. по Програмата за развитие на селските райони. От тях за 200 млн. евро има безспорни доказателства, че това е направено и тези пари ще бъдат възстановени на страната ни, обясни източникът в Брюксел.

За останалите 81 млн. евро България не е представила убедителни документи , че те действително са платени и те почти сигурно няма да бъдат признати за разходи, обясниха от ЕК като уточниха, че техническите преговори все още не са приключили. Проблмните 81 млн. евро са били депозирани по банкова сметка и реално не са били изразходвани, обясни Източникът от Брюксел. Според него най-вероятно целта на българското правителство е било да си ги подсигури, но не това е правилният начин за процедиране, посочи източникът.

Тези 81 млн. евро са извън загубените вече 51 млн. евро по бюджета за 2010 г., уточниха от Брюксел, но не можаха да посочат по кои точно мерки на ПРСР се отписват парите. Ако те действително са платени това означава, че ще останат за сметка на държавния бюджет. По бджета за 2009 г. България изгуби 39 млн. евро в края на 2011 г.

От земеделското министерство коментираха, че все още няма решение на ЕК за орязването на сумата, но зам.-министърът, отговаряща за евросредствата, Светлана Боянова призна пред БНР, че има такава опасност. По думите ѝ вероятно стана въпрос за авансови плащания по общински мерки, по които бяха прехвърлени 230 млн. евро, без да се изчака окончателното разрешение на Брюксел за това.

 

“В момента се водят технически дискусии по деветото изменение на програмата, с което е предложено прехвърляне на средства и към общинските мерки. Преди приключването на дискусиите не може да се твърди дали и колко средства ще останат неусвоени по програмата“, пише в изявление на агровемоството по повод новината орязването на парите. Според него до излизане на окончателното решение на Брюксел всякакви твърдения са спекулативни.

Бюджетът, който България трябваше да усви през 2010 г. до края на 2012 г. възлиза общо на 432 млн. евро. В началото на годината шефът на фонд "Земеделие“ Румен Порожнов обясни, че от него са усвоени 381 млн. евро и така загубата за страната е само 51 млн. евро. Ако не получим одобрение от Брюксел за спорните 81 млн. евро, това означава, че по бюджет за 2010 г. ще ни бъдат отписани 131 млн. евро което е повече от една четвърт от парите.

Загуба на средства се очертава да има и в края на тази година по бюджета за 2011 г., но още е рано да се каже с колко, коментираха от Брюксел. Всичко зависи от мобилизацията на българските фермери да изпълняват бързо проектите и в срок, а администрацията съответно да ги разплаща. На фона на политическата криза това може да се окаже задача с повишена трудност.

Основната пречка за загуба на средства по Програмата за развитие на селските райони идва от слабия интерес по прилагането на т.нар. зелени мерки – агроекологичните плащания.

В същото време правителството в оставка реши да подпише договори за усвояване на средствата по програмата с 600 млн. лв. над пределната сума, за да гарантира, че дори и да има провал на проекти ще се усвоят отпуснатите средства. Решението за наддоговаряне е взело предвид големия интерес на потенциалните кандидати, както и освободените средства от неизпълнени проекти. Към момента по ПРСР са договорени над 4.5 млрд. лева, което представлява 73% от общия бюджет на европрограмата.

 

В средата на март предстои да бъде публикуван индикативният график, по който ще се отварят приемите за наддоговаряне през 2013 г. по ПРСР.

 

Наддоговарянето на средства по оперативна програма не е прецедент у нас, след като по “Околна среда“ договореният бюджет е надхвърлил с 2 млрд. лв. реалните средства.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес